Afbeelding

FOTOREPORTAGE: Minister Mariëlle Paul bezoekt basisschool Den Omgang in Schaijk: ‘Cadeautje om hier te mogen zijn’

Schaijk 1.624 keer gelezen

SCHAIJK – Basisschool Den Omgang verwelkomde maandagochtend een bijzondere gast. Mariëlle Paul, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, bracht namelijk een bezoekje aan de Schaijkse Daltonschool. De VVD-bewindsvrouw kreeg van groep 8-leerlingen Charlotte en Mats een rondleiding door het schoolgebouw en nam vervolgens uitgebreid de tijd om vragen te beantwoorden van de kinderen uit groep 7 en 8. Arena was erbij.

Het ministersbezoek aan Den Omgang vindt plaats in het kader van het vak Blink Wereldoriëntatie, vertelt groep 8-leerkracht Niek van Heuvelen. “In ons Blink-project ‘Stem op mij!’ laten we de leerlingen van groep 7 en 8 kennismaken met politiek en allerlei maatschappelijke vraagstukken, zoals bijvoorbeeld klimaatverandering. Onderdeel van het project is ook dat de leerlingen zelf politieke partijen gaan oprichten, oplossingen bedenken voor vraagstukken en vervolgens de kiezer proberen te verleiden. Dat laatste gebeurt op 15 december tijdens een speciale bijeenkomst in dorpshuis De Phoenix. Ouders van de kinderen en oudere inwoners van Schaijk kunnen dan stemmen op een van de politieke partijen die door de leerlingen worden gepromoot.”

‘Erg trots’
Om het projectthema ‘zo betekenisvol mogelijk’ te maken, trekt leerkracht Niek van Heuvelen de stoute schoenen aan en nodigt hij niemand minder dan onderwijsminister Mariëlle Paul uit om langs te komen op Den Omgang. “Ik ken haar vanuit mijn functie als VVD-fractievolger in de gemeenteraad van Nijmegen en als bestuurslid van het Landelijk Onderwijs Netwerk”, geeft Niek aan. “Ik ben erg trots dat we de minister onze mooie school en ons onderwijs vandaag mogen laten zien.”

‘Behoefte aan leraren’
Mariëlle Paul wordt maandagochtend uitgebreid rondgeleid door de groep 8-leerlingen Charlotte en Mats, die honderduit vertellen over hun school. De minister hangt aan hun lippen en toont zich vol lof over Den Omgang. “Het is een prachtige ruimtelijke school waar, als ik zo om me heen kijk, leerlingen op een fijne en rustige manier aan het leren zijn.” Wanneer Mats na een vraag van de minister zegt later graag gymleraar te willen worden, zegt ze: “Heel mooi, want er is in ons land veel behoefte aan leraren.”                

Vragenhalfuurtje
Na de rondleiding is het tijd voor een vragenhalfuurtje van de kinderen. ‘Waarom bent u de politiek ingegaan?’, luidt een van de vragen. Mariëlle Paul: “Omdat ik graag iets wil betekenen voor het land en het onderwijs nóg beter wil maken. Het is belangrijk dat alle kinderen zo goed en zo veel mogelijk kunnen leren, zodat zij een mooi leven voor zichzelf kunnen opbouwen. Goed kunnen lezen en rekenen is de basis om mee te kunnen doen in het leven”, drukt de minister de leerlingen op het hart.

Het lezen van ellenlange dossiers (“vaak erg taai”) noemt de bewindsvrouw als minst leuke aan haar beroep. “Het allerléukste voor een minister van onderwijs is echter om bij scholen op bezoek te gaan en daar te praten met leerlingen, leraren en ouders. Dat doe ik véél liever dan vergaderen. Voor mij is het dan ook een cadeautje om hier vandaag te mogen zijn!”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant