Afbeelding

Herdenkingsbank voor Cor van Berkel in Gassel

Gassel 647 keer gelezen

GASSEL - Begin 2022 overleed Cor van Berkel van schuttersgilde Sint Jan in Gassel. Op zondag 12 mei onthult het schuttersgilde, na de Mariaviering bij de kapel in Gassel, een aandenken aan Cor. “In het bijzijn van de familie van Cor en belangstellenden willen wij rond 13 uur, samen met alle gildebroeders, een zitbank in gebruik nemen op ons gildeterrein aan de Molenakker 12”, vertelt Geert Meijer namens het gilde.  

“Iedereen in Gassel kende Cor”, gaat Geert Verder. “Een bijzondere verschijning, actief binnen de voetbalclub, de carnavalsvereniging en het schuttersgilde. Enkele jaren heeft hij het secretariaat gedaan binnen ons gilde en kon hij terugkijken in de historie van ons gilde, opgericht in 1565. Het gilde bestond uit gegoede burgers en had als doel de bescherming van kerk en volk van Gassel tegen rondzwervende roversbenden. Ook zorgde het gilde voor het handhaven van de interne orde, rust en veiligheid. Naast veiligheid had het gilde ook een sociale taak. Het gilde beheerde ook een armenkas om behoeftige en zieke leden te ondersteunen. Hiervoor had men uiteraard geld nodig. Vaak werd dat verkregen door een soort van belasting op het bezit van grond, het afstaan van een gedeelte van de oogst of door schenkingen van geld of goederen bij overlijden. Misschien dat Cor toen heeft gedacht aan zijn eigen plannen voor zijn financiële toekomst na zijn overlijden. Na het overlijden van Cor zijn wij als gilde, maar ook de twee andere verenigingen, aangenaam verrast dat Cor ons een financieel legaat had nagelaten. Een schenking als financiële ruggensteun voor de verenigingen waar hij lid van was.”
Op zondag 12 mei onthult het schuttersgilde ter nagedachtenis aan Cor van Berkel de herdenkingsbank. Meijer: “Volgens een goed gebruik van het gilde wordt de bank door onze pastoor Schaepman ingezegend en door onze vendeliers overvendeld. Als afsluiting zullen we een toost uitbrengen op onze gildebroeder Cor. Iedereen is uitgenodigd om deze onthulling mee te maken en met ons een toost op Cor uit te brengen als dank voor alles wat hij voor ons betekend heeft.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant