Afbeelding

Brand & Dierenpartij - Column Jan van As

Column 554 keer gelezen

Sinds kort doen wij bij ons thuis aan inductie-koken, elektrisch dus, want het gas moet weg! Het is nog een hele klus om deze kunst onder de knie te krijgen. Bij de eerste keer kookte ik rijst voor Zappatoo. Is goed voor hondjes en ze krijgen er mooie drollen van. Tismaaruntip! Als je de pan na het koken wegpakt dan schakelt de plaat uit en onderaan ‘t paneel staat dan een H. Die H is van HOT. Toch wilde ik even heel vlug voelen hoe heet die plaat dan nog is. En de uitslag van dat korte onderzoek is: heel erg heet. Ik heb met wijs- en middelvinger minutenlang onder de kouwe kraan gestaan en kon ’n paar dagen geen pen of bestek vasthouden. Zelfs het schuiven met schuif in de studio deed zeer. In de middeleeuwen hadden wij hier nog de dood op de brandstapel, dat was de allerzwaarste straf, want de strop was milder, omdat daarbij de dood meteen intrad.

Die varkens bij Machiel Coppens in Boekel hadden niks verkeerds gedaan. Ze waren wel al veroordeeld tot levenslange detentie en ze mochten maar enkele maanden oud worden. Daarna zouden ze dan op ‘diervriendelijke wijze’ vermoord worden. Weet je hoe zeer het doet als je twee vingers verbrandt? Probeer je de paniek en de doodsangst eens voor te stellen. Wij hebben ooit ‘n brand bij een paardenstal gezien. Dat geluid en de ontsnappende nog brandende dieren gaat nooit meer uit mijn gedachten. Meest schrijnend was toen dat sommige paarden gewoon weer dat vuur inliepen. Als ik dit tik, hoor ik op de radio dat er een dader van de brand in Boekel is aangehouden en ik zou zo graag willen weten: ‘Waarom?’

Vorige week had ik een column over onder andere de Dierenpartij en andere goedbedoelende clubs die werk hebben gevonden in het verbeteren van de levens van dieren. Op dit verhaaltje kwamen vijf reacties: eentje via Janopderadio@hotmail.com, eentje met een postzegel, eentje mondeling bij de Jumbo en één via telefoon (waarbij ik me altijd afvraag hoe die sukkel aan mijn nummer komt, hij kan alleen maar schelden) en ook één via de redactie van ArenaLokaal.

De brief was van een ‘gewezen’ dierenarts. Hij wijst mij erop dat het apparaat op het filmpje over de onthoorning van kalfjes geen slijpschijf is, maar een elektrisch hetelucht-apparaat (föhn?). En als de boer dat gaat doen moet er altijd een collega (dierenarts dus) bij zijn voor verdoving.

De andere berichten gingen ook over dat apparaat en ik baal enorm dat ik dat niet goed gezien heb. Maar bij de rest van de opsomming van de ellende die dieren overkomt zitten volgens mij geen fouten. Ik heb toen de stalbranden niet genoemd, omdat ik al genoeg over varkens had gezegd. Bij het bericht in het BD over de brand stond een regel: ‘Er zijn duizenden varkens verbrand en de brandweer kon voorkomen dat het vuur oversloeg naar andere stallen…’, dus het had nog veel erger kunnen zijn.

Ik weet heus wel hoe moeilijk sommige boeren het hebben. In mijn familie en in de vriendenkring hebben wij nog steeds boeren, maar zij zijn ‘boeren’, geen industriëlen die biggetjes dik mesten, ze laten verzorgen door mensen uit andere landen en vervolgens verkopen in andere landen… En daar moeten ze het in Den Haag veel vaker over hebben!

In een van de reacties staat dat Jan zo graag over andere mensen schrijft. Maar als ik dat niet mag, dan staat er hier volgende week niks. Maar je moet wel bedenken dat je hier met een man te maken hebt die heel veel van dieren houdt en ja… soms zelfs meer van dieren dan van mensen.

Door deze column heb ik de mogelijkheid om af en toe iets voor de dieren te doen en… elke week een pan rijst koken en kippenbouillon trekken voor mijn allergrootste vriend!

Jan van As

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant