Afbeelding

Zaterdag 11 mei Markt op schoolplein De Wegwijzer Grave

Grave 825 keer gelezen

Door Freddy Klooté

GRAVE - Het zijn niet bepaald de allervrolijkste gezichten die ik tegenover me tref. Meer van de categorie met een lach en een traan. Voorzitter Evelien Bervoets (rechts op de foto) en secretaris/penningmeester Anke Costermans (links op de foto) van de laatste oudercommissie van Protestants-Christelijke basisschool De Wegwijzer in Grave zijn realistisch genoeg om te beseffen dat het aantal leerlingen van ‘hun’ school wel erg laag was geworden. Zo rond de veertig kinderen. De dreiging van opheffing van de school en het samengaan met een andere kleine school hing al een tijd als een zwaard van Damocles boven de hoofden van de betrokkenen.

Een zwaard dat gehanteerd werd door de overkoepelende scholenorganisatie Optimus, dat als grote belofte voor al hun kinderen de leus ‘De kansen in het leven voor álle kinderen zo groot mogelijk maken’ in het vaandel heeft staan. De organisatie vindt dat dit op De Wegwijzer en op basisschool Sint Jozef in Velp door het geringe aantal leerlingen wel erg moeilijk wordt en besloot beide scholen te laten fuseren. Zoiets komt een keer naar buiten en levert dan een schok op bij ouders en kinderen. De nieuw gevormde school komt in het gebouw van Sint Jozef, waardoor de dagelijks af te leggen afstand voor de kinderen uit Grave wel ‘een dingetje’ is. Maar, de beslissing is genomen en elke ouder heeft zijn/haar beslissing over het wel/niet bezoeken van de fusieschool in Velp. Dus voor De Wegwijzer wordt het op zaterdag 11 mei de allerlaatste ‘Markt op het schoolplein’.

Evelien Bervoets: “Het mag dan wel de laatste markt zijn, maar we organiseren die gewoon zoals we altijd doen. Want we willen er iets leuks voor de kinderen en de ouders van maken. Een markt zoals ze die kennen. Op 11 mei tussen 10 en 16 uur hoop ik dat we met z’n allen nog eens samen op het vertrouwde schoolplein zijn”. “We hebben weer kraampjes met tweedehandskleding, speelgoed, eten en drinken. Met suikerspinnen, bloemzaadjes, eigen gemaakte sieraden zoals armbandjes e.d. boeken in alle soorten, onderwerpen en maten, historische wandplaten. Wie honger krijgt van het rondkijken en kopen kan terecht voor een broodje gehaktbal of een broodje knak. Voor het lessen van de dorst kun je frisdrank, koffie of thee kopen”.

“Wie gaat voor de tweedehandskleding, krijgt een tafeltje/kraampje om die kleding te verkopen. De opbrengst gaat naar de kinderen van de groepen 7 en 8 voor hun schoolkamp. om in het laatste deel van dit schooljaar nog wat extra’s te kunnen doen. Daarom vragen we ook om fatsoenlijke tweedehandskleding in te leveren. Zonder scheuren of andere beschadigingen. Inbrengen van de kleding en andere spullen kan tot en met zaterdag 4 mei, na afspraak via de mail: orwegwijzer@yahoo.com“. De organisator in Evelien wordt springlevend en ze is super gemotiveerd.

Ook bij Anke beginnen de ogen te stralen als het over extra dingen voor de kinderen gaat: “Wie een tafel of kraampje huurt (10 euro) die mag de opbrengst zelf houden en zijn we tevreden met de huurprijs. De opbrengst hiervan gaat naar leuke dingen voor onze kinderen. Het is een leuke school en daar horen ook leuke en bijzondere activiteiten bij. Gelet op de stijging van de prijzen is het best een uitdaging om alles financieel rond te krijgen. De ouderbijdrage is al jaren gelijk gebleven en dat zijn die prijzen voor een extraatje niet. Ik denk aan het Wegwijzerfeest, dat er nog aan komt , schoolreisjes, een ijsje op een hete zomerdag. We willen dolgraag nog eens naar de Wanroijse Bergen, maar we weten niet of we dat financieel halen. We hopen echter vurig dat alles door zal kunnen gaan”.
“Bij slecht weer doen we alles binnen. In de aula. Maar het gaat altijd door. We zijn blij dat we ook van de ouders veel hulp krijgen. De kinderen verdienen het”, besluit Evelien Bervoets.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant