Afbeelding

Deelkoelhuisje geopend aan Voederheil Zeeland

Zeeland 793 keer gelezen

ZEELAND - Op initiatief van Maaike en Gerard Linders is aan de Voederheil in Zeeland zaterdag een zogeheten Deelkoelhuisje in gebruik genomen. Het is een aanvulling op de Deelhuisjes en de Deelplaats van Lokaal voor Lokaal Zeeland. Wethouder Ramona Sour van de gemeente Maashorst nam op 3 september de nieuwe aanwinst van Lokaal voor Lokaal officieel in gebruik.

Maaike en Gerard plaatsten een aantal jaren geleden een mini-bieb in hun voortuin. Daarin staan boeken die iedere liefhebber kan meenemen en waar anderen ook boeken in kunnen leggen. Dat was een groot succes en al snel kwam er een tweede mini-bieb bij. Toen Lokaal voor Lokaal vorig jaar de Deelhuisjes in Zeeland introduceerde meldden Maaike en Gerard zich meteen. Vooral omdat ze onder de indruk zijn van het initiatief en graag mee willen doen om mensen die het financieel moeilijk hebben vooruit te helpen.

Goede voeding
“We waren erg verrast dat de behoefte zo groot was”, zo stellen beiden. En daarmee bevestigen zij wat de initiatiefnemers van Lokaal voor Lokaal eerder al vaststelden. Er is een steeds grotere groep mensen die het moeilijk heeft om rond te komen en dikwijls geen geld heeft om goede voeding te kopen. “Daar zijn die Deelhuisjes voor bedoeld, maar daar kunnen we alleen houdbare producten in kwijt. Aan verse producten is veel behoefte en dat bracht ons op het idee om die te gaan aanbieden. Zo is bij ons het idee voor een Deelkoelhuisje ontstaan”, legt Maaike uit.

Dankzij financiële steun van het Udenfonds is een koelkast aangeschaft. Medewerkers van Carrousel Groen bouwden er een houten kast omheen die eenzelfde uitstraling heeft als de Deelhuisjes. Gerard:
“We hebben eerst gezorgd dat de koelkast gevuld werd. Dat konden wij met de hulp van Jumbo Eijsermans. Al meteen is er gebruik van gemaakt.” In de koelkast kunnen mensen diverse verse producten vinden, van verse groenten, fruit, melk en toetjes tot brood, chocola, salades en boter. Maaike: “Er is veel behoefte aan, maar we zien nu ook dat andere mensen helpen door zelf verse producten in de koelkast te stoppen.”

Drijfveer
Als mensen geholpen moeten worden, dan moet je dat doen. Dat is volgens het echtpaar Linders de drijfveer om mee te werken aan Lokaal voor Lokaal. “Wij kunnen ons daar heel erg goed in vinden en zagen al meteen dat er veel gebruik van wordt gemaakt. Het is dus hard nodig.”
Mira Eijsermans, een van de initiatiefneemsters van Lokaal voor Lokaal, vult aan: “Het is door de combinatie met de mini-bieb een heel mooie manier om de anonimiteit van de mensen te waarborgen. Wij zijn daar heel erg blij mee.”

Zeeland telt inmiddels 11 Deelhuisjes en één Deelplaats. “De vraag is groter dan het aanbod. We krijgen gelukkig veel steun van particulieren en bedrijven”, geeft Mira aan. Het project laat volgens haar zien dat mensen meer naar elkaar gaan omkijken en zich afvragen hoe ze kunnen helpen. De eerdere oproep voor een ‘eigen’ moestuin voor Lokaal voor Lokaal had meteen succes. De eerste producten zijn al geoogst. “Wat je ook ziet is dat we een beroep kunnen doen op steeds meer vrijwilligers. En het mooie is dat mensen die aangewezen zijn op de Deelhuisjes graag zelf willen helpen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant