Afbeelding

‘Zij zullen die 8-0 nederlaag willen rechtzetten’ - Achilles Reek op zoek naar revanche tegen SES

Sport 475 keer gelezen

ARENA-DERBY VAN DE WEEK - In het verspreidingsgebied van Arena zijn 10 voetbalverenigingen actief: DAW in de Tweede Klasse F, EGS’20 in de Derde Klasse D, Achilles Reek, Festilent, Herpinia, SES, Vesta’19 en VV Gassel in de Vierde Klasse H, OKSV in de Vijfde Klasse B en VCO in de Vijfde Klasse E. Gedurende het seizoen 2021-2022 levert dit de nodige regioderby’s op voor de diverse ploegen. Met name in de Vierde Klasse H, waarin zes echte Arena-teams elkaar treffen. Ter voorbereiding op deze doorgaans spectaculaire duels blikt Arena in de rubriek ‘Arena-derby’ wekelijks vooruit in een dubbelinterview met twee nauw betrokkenen. Deze week een clash waarbij de belangen op voorhand eenzijdig lijken te zijn. SES heeft dit seizoen regelmatig tegen topploegen weten te stunten en staat zodoende momenteel dik verdiend op een vierde plek in de stand, waardoor er SES nog een mooi seizoensslot in het verschiet ligt. Na een voortvarende start lijkt Achilles op haar beurt het seizoen veilig en geruisloos te beëindigen, maar de ploeg zal ongetwijfeld af willen sluiten met een goede reeks. Voormalig klasgenoten Mathijs van der Steen (links) en Jari Lukassen (beiden 27) blikken vooruit.

Door Siem van Merwijk

Hoe kijken jullie naar elkaars team en seizoensverloop?
Mathijs: “De eerste keer dat we dit seizoen tegen SES speelden zakten we ver door de ondergrens met een 8-0 nederlaag. Dat neemt overigens niet weg dat het een heel aardige ploeg is die op iedere linie over een paar spelers beschikt die het spelletje begrijpen en veel kwaliteit hebben. Dat is ook zichtbaar in hun klassering.”
Jari: “Achilles is de afgelopen jaren redelijk hetzelfde gebleven, dus wat dat betreft kan ik de meeste spelers wel goed herinneren. Het is in mijn beleving een stabiele ploeg met wat snelle voorhoedespelers. Daarnaast weet ik dat ze met name in de eerste seizoenshelft erg goed hebben gepresteerd maar helaas voor hen wat zijn weggezakt.”

Jullie kennen elkaar vanuit jullie middelbareschooltijd, maakt dat het een bijzonder treffen?
Mathijs: “Ja natuurlijk, ik heb een aantal jaar bij Jari en Niek Nooijen in de klas gezeten. Dat ging destijds dagelijks over voetbal, en dat gaat het nu ook wanneer we elkaar treffen. Het is mooi om jaren later nog steeds tegen elkaar te mogen spelen.”
Jari: “Vooropgesteld speel ik liever tegen een ploeg uit onze eigen regio dan tegen een Cito of Herpinia waarbij ik vrijwel niemand ken. Achilles Reek is een van zo’n tegenstanders, dus wat dat betreft vind ik het een mooie wedstrijd.”

Momenteel zitten we in een druk slot van het seizoen, met een volledig midweeks programma dat op het moment van verschijnen van dit interview al is afgewerkt. Zijn jullie selecties wel opgewassen tegen deze drukte en bijbehorende belasting?
Mathijs: “Sinds de carnaval is het fysiek gezien behoorlijk zwaar met iedere zondag een wedstrijd, zeker met midweekse inhaalprogramma’s die daarbij komen zoals deze week het geval is. Sindsdien hebben wij dan ook iedere week met moeite dertien spelers kunnen verzamelen dankzij het tweede elftal en onze JO19, maar inmiddels is gelukkig iedereen weer zo goed als fit geraakt.”
Jari: “Dat gaat deze week een test worden. Rond de carnavalsperiode kenden we ook zo’n week waarin we op donderdag uit speelden. Destijds bleek dat we daar niet tegen opgewassen waren, dus wat dat betreft is het zwaar klote. Het is hopen dat je in zo’n week alle punten pakt en iedereen heel houdt, maar dat moet dus nog blijken. De geschiedenis leert dat ons dat niet g”

Hoe ziet het verdere programma met drie wedstrijden in 8 dagen eruit voor jullie?
Mathijs: “Wij maken er in dit geval op dinsdag een korte felle training van, meestal in de vorm van kleine partijspelletjes. We trainen dan dus vooral met bal, en minder conditioneel. Dat is wat onze trainer zelf het prettigst vindt.”
Jari: “We trainen in zo’n week wel op dinsdag. Het is lekker om toch juist iets te doen tussendoor, ritme te houden en de spierpijntjes van zondag eruit te gooien. Het zou voor mij ook niet werken om een week lang alleen maar wedstrijden te spelen.”

De belangen voor jullie zijn enorm verschillend. Achilles is in principe veilig en speelt nergens meer voor, terwijl SES volop kansen heeft op meer. Merken jullie dit binnen de selecties? 
Mathijs: “We zijn uiteraard blij dat we veilig zijn. Alleen met de vierde plek van voor de winterstop in het achterhoofd heerst er toch een beetje teleurstelling. Daarom zijn de belangen voor ons nog best groot. We willen graag een plek stijgen op de ranglijst en zodoende niet helemaal een verloren seizoenshelft draaien. Voor mij persoonlijk is het leuk om boven Herpinia te eindigen, aangezien ik tegenwoordig in Herpen woon. Daarbij hebben we als team tegen SES iets goed te maken. Al met al genoeg redenen om onszelf te motiveren.”
Jari: “Het is goed merkbaar binnen de groep dat we niet echt voor ogen hebben wanneer we zeker zijn van nacompetitie. Het is moeilijk om tweede te worden omdat Cito en FC De Rakt goed presteren, maar het is niet zo dat FC De Rakt zeker de derde periode gaat pakken. Met vijf wedstrijden op het programma is het nog wat vroeg om echt te beseffen wat de belangen zijn, zeker voor een jonge onbevangen ploeg als wij. We bekijken het momenteel dus echt van wedstrijd tot wedstrijd.”

Denken jullie dat dit zondag verschil gaat maken in de spelopvatting?
Mathijs: “Het is voor ons wel prettig om te spelen tegen een team dat moet. Daardoor ontstaan vaak wat meer ruimtes op het veld waardoor wij in ons spelletje kunnen komen. Het is over het algemeen zo dat ons dat beter lukt wanneer tegenstanders willen voetballen, iets was SES naar mijn verwachting ook probeert.”
Jari: “Zij zullen die 8-0 van de vorige keer ongetwijfeld goed willen maken dus wat dat betreft maken die overkoepelende belangen niet zo veel uit. Ik weet overigens niet zo goed hoe zij spelen en ga graag uit van eigen kracht. Wij gaan sowieso ons eigen ding doen.”

Wat wordt de uitslag?
Mathijs: 2-1
Jari: 0-2

Uit de krant