Afbeelding

Leegstaand rijksmonument aan Klinkerstraat 5 in Grave zwaar verloederd

Grave 1.924 keer gelezen

Door Annelies Graafsma

GRAVE - Midden in de Klinkerstraat in Grave, op nummer 5, verkeert een pand in zwaar verloederde staat. De woning met winkelruimte is van een particuliere eigenaar. Het pand staat al jaren leeg. De omwonenden hebben meerdere pogingen gedaan iets aan de toestand van het pand te doen, ze vrezen voor gevaarlijke situaties op straat. Uit het bovenste raam is al glas op straat gevallen.

Het centrum van Grave is een beschermd stads- en dorpsgezicht. Het pand in de Klinkerstraat is een rijksmonument. Het heeft een schilddak en een lijstgevel met kroonlijst op klossen en de raampartij heeft een witte roedenverdeling. “Het is een rotte kies in een gaaf gebit”, zegt Han Welbers van GroenLinks-PvdA. Hij stelde vragen aan het college van B en W. “Wat kan de gemeente Land van Cuijk ondernemen tegen nog verdergaande verloedering van het huis?” Wethouder ruimtelijke ordening Mark Janssen heeft nu bekendgemaakt dat de gemeente handhavend gaat optreden. Hij vertelt aan Arena dat de bestuurlijke procedure van ‘handhavend optreden’ al is opgestart. Reden is dat er niet wordt voldaan aan de instandhoudingsplicht die voor iedere eigenaar van een monumentaal pand geldt. Om tot herstel te komen van de tijdens een controle geconstateerde gebreken is een ‘last onder dwangsom’ opgelegd. Via het team Ondersteuning, Toezicht en Handhaving liepen en lopen nog steeds contacten met de eigenaar. Het team Vergunningen en het team Ruimtelijke Ontwikkeling zijn ook betrokken bij het laten opknappen van het pand.

De naaste buren, Liesette en Chris Bovens-Verkuijlen, zijn blij met het bericht van de wethouder. Vanaf 2018 hebben ze brieven en mails gestuurd naar de oude en nieuwe gemeente. Niet boos of geërgerd, maar vragend. “Hoe kunnen we samen de eigenaar in beweging krijgen. Doe alsjeblieft iets aan de situatie aan de Klinkerstraat 5”. Ook de eigenaar is aangeschreven door het echtpaar. Niets hielp. Tot op een avond over handhaving en toezicht in het stadhuis van Cuijk de noodkreet van Liesette werd gehoord door wethouder Janssen. De Erfgoedwet stelt de gemeente in staat handhavend op te treden bij rijksmonumenten. Dat is nu dus in gang gezet. 

In een artikel in De Gelderlander van 12 maart jongstleden lazen de buren dat de eigenaar nog plannen heeft met het pand. Dit verbaasde hen. Zelf hebben ze de eigenaar niet gesproken, ze denken dat hij een investeringsbedrijf heeft. In het artikel staat dat hij handelt in verzekeringen, in Renkum woont en in het pand in Grave een bierwinkel wil beginnen. In de kozijnen zitten gaten, het glas is uit het bovenste raam gevallen en volgens de buren is het dak in slechte staat. “Waarom verkoopt hij het pand niet”, vraagt het echtpaar zich af. Chris: “Uiteindelijk moet het pand in één keer worden aangepakt en in de oorspronkelijke staat worden teruggebracht. En, zoals het huis er nu uitziet, is het zonde van onze prachtige straat. Er moest door de wetgever gehandhaafd worden. Fijn dat dit nu dus door de gemeente opgepakt wordt”.

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant