Afbeelding

Hendrick de Keyser Monumenten voltooit werk van architect Jan de Jong in Schaijk

Schaijk 750 keer gelezen

SCHAIJK - Met de bouw van een door Jan de Jong ontworpen woonhuis in Schaijk zet Hendrick de Keyser Monumenten het gedachtengoed en het levenswerk van de in 2001 overleden architect voort.

‘Huis Jan de Jong’, het ommuurde wooncomplex met onder meer het woonhuis en het architectenbureau van Jan de Jong, wordt gezien als één van de hoogtepunten binnen de Bossche School architectuur. Door de bouw van een door Jan de Jong in 1982 geplande uitbreiding van het complex met een extra woonhuis, behoudt Hendrick de Keyser het bijzondere rijksmonument niet alleen voor de toekomst, maar voltooit tevens het werk van deze belangrijke architect. Een unieke gebeurtenis. 

Huis Jan de Jong
De Brabantse bossen, een zandweg en een akker vormen de achtergrond van een ommuurd woondomein rondom het woonhuis en kantoor van architect Jan de Jong (1917-2001). Het complex wordt gezien als een van zijn belangrijkste werken, en als een hoogtepunt in de naoorlogse architectuurstroming die bekend staat als de ‘Bossche School’. Een stroming die gekenmerkt wordt door maatvoering, ordening en ruimte, gecombineerd met universele traditionele vormen en moderne materialen.

Het complex met verschillende bouwwerken, waaronder naast het woonhuis en kantoor ook een atelier, een kas en een kapel, is ontstaan over een tijdsperiode van 1956 tot 1982. Jan de Jong gebruikte het terrein als proeftuin voor het toepassen van de theorie van het plastisch getal in de praktijk. Hij paste het toe tot in de kleinste details. Deurkrukken, armaturen, meubilair, alles is door de Jong zelf ontworpen. Exterieur en interieur vormen hierdoor samen een zogenaamd gesamtkunstwerk; elk onderdeel is opgezet volgens het maatsysteem en als individueel object herkenbaar, maar tegelijkertijd onderdeel van het grotere geheel. Deze innovatieve wijze van ontwerpen én bouwen geven het complex grote cultuurhistorische waarde. In 2018 heeft Huis Jan de Jong dan ook de status van rijksmonument gekregen.

‘Nieuwbouw’ 
Om woonruimte te creëren voor zijn inmiddels volwassen kinderen, diende Jan de Jong in 1982 een bouwaanvraag in voor uitbreiding van twee bestaande bijgebouwen op zijn terrein: het ateliergebouw en de carport. Het atelier werd inderdaad verbouwd en uitgebreid tot gezinshuis. Maar het tweede woonhuis heeft hij niet meer kunnen realiseren.

Hendrick de Keyser Monumenten, sinds 2016 eigenaar van het rijksmonument, heeft altijd de wens gehad het slechts gedeeltelijk gerealiseerde plan van Jan de Jong uit 1982 te voltooien. De destijds aangevraagde bouwvergunning is nog steeds geldig. En met het goedkeuren van het nieuwe bestemmingsplan door de Gemeente Maashorst tijdens de raadsvergadering van vandaag, kan dit unieke bouwproject nu officieel van start gaan. 

Oorspronkelijke bouwplannen
Bij de bouw zal worden uitgegaan van de oorspronkelijk plannen van Jan de Jong, waarbij de vergunningsstukken uit 1982 een goed beeld geven voor uitvoering van de werkzaamheden. Daarbij past Hendrick de Keyser zo mogelijk duurzaamheidsmaatregelen toe. Waaronder verwarming door een duurzame verwarmingsbron, isovlas-isolatie en (aan het zicht onttrokken) zonnepanelen. 

Bijzonder is dat de in 1982 voor het huis geproduceerde kozijnen al opgeslagen lagen op het terrein. Deze worden in de werkplaats gerestaureerd. Ook de geelgrijze MBI-betonsteen is nog steeds leverbaar in de juiste kleur, structuur en maatvoering.

In het tweede kwartaal van 2024 wordt begonnen met de bouw. Het huis zal uiteindelijk worden verhuurd als woonhuis. Tijdens de bouw zullen in het hoofdgebouw met enige regelmaat rondleidingen plaatsvinden, waarna het gebouw geopend zal worden als locatie voor bijzondere evenementen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Jan de Jong huis, Schaijk
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant