Afbeelding

Krijg je puistjes door chocolade? - Nader Bekeken door HelMir Huidverbetering

Schaijk 580 keer gelezen

Ben jij ook fan van feestdagen waarin chocola een belangrijk item is? Neem nou bijvoorbeeld de decembermaand waar het feestje al begint met chocoladeletters.

En eerlijk gezegd ga ik al direct aan het begin van de decembermaand de fout in. Maar ik troost me dan dat het eten van chocolade heel goed is voor mijn humeur, energielevel en bloedvaten.
Dat laatste, over de bloedvaten, is eigenlijk alleen zo wanneer je pure chocola eet.
In ieder geval kun je er niet omheen dat vaak na het eten van chocolade er de volgende dag een pukkel oppopt. Na enig prakkezeren kom je tot de conclusie dat het op zeker te maken heeft met het eten van die chocoladereep gisteren. Ik snap je, dat zou ik ook denken.

Uit onderzoek is gebleken dat zuivelproducten en voeding met veel suikers (koolhydraten) puistjes kunnen verergeren. Als je bekijkt dat de meeste chocoladeproducten uit melk en suiker bestaan dan heb je grote kans om er last van te krijgen. Een chocoladeletter zit namelijk bomvol met melk en suikerrijke ingrediënten. Maar dit geldt niet alleen voor chocolade, ook andere producten bevatten zuivel en slechte koolhydraten. Als je het zo bekijkt is het helemaal niet zeker dat die lekkere chocoladeletter de enige boosdoener is van het ontstaan van die pukkel op je wang, neus of kin (of waar dan ook). Het kan namelijk net zo goed aan je voedingspatroon liggen. Wat eet je eigenlijk allemaal nog meer dan die overheerlijke chocolade?
Het eten en drinken van zuivelproducten kunnen acne (puistjes) verergeren. Ook snelle koolhydraten kunnen een boosdoener zijn. Wat zijn snelle koolhydraten (koolhydraten zijn zetmeel, suikers en vezel)? Dit zijn voedingsstoffen die snel in het bloed worden opgenomen. Je krijgt er, na het eten of drinken, een hoge piek in je bloedsuiker van. De snelle koolhydraten vind je vooral in snoep, koek en frisdrank. Maar ook honing, ijs en producten met witmeel (pasta, witte rijst en witbrood). En niet te vergeten chocolade, waar behalve suiker ook nog melk en vet in zit.

Ontstaan van puistjes
Je hebt net gelezen dat door wat je eet een grote factor kan zijn in het ontstaan van puistjes. Het eten van chocola kan je acne verergeren maar zeker ook van het eten van snelle suikers. Ik wil dan ook niet helemaal de schuld op die overheerlijke chocoladeletter schuiven. Het bevorderen van acne gebeurt door een ingewikkeld proces in je lichaam. Dat proces stimuleert de aanmaak van talg, waardoor het afvoerkanaal van een talgklier verstopt kan raken. Daar hoopt de talg zich op en door huidbacteriën kan deze dan ontstoken raken, wat leid tot een (soms meerdere) pukkel(s) op je huid.. Het is echter nooit wetenschappelijk bewezen dat je puistjes komen van het eten van chocola of ander vet voedsel. En dat het zou zorgen voor het ontstaan van puistjes. Het staat wel vast dat je puistjes ontstaan door een ontsteking van de huid rond de talgklieren. Bij een ontsteking, en ook preventief, is het belangrijk om je huid goed schoon te maken. Een belangrijk punt dus in je verzorgingsroutine!

Heb jij last van puistjes en wil je graag een goed huidadvies wat je eraan zou kunnen doen, neem dan contact met mij op voor een vrijblijvend huidadvies.

Rest mij jullie een fijne decembermaand te wensen en geniet met mate van het chocolade.

HelMir Huidverbetering
Miriam van Geel, 06-23530490

Uit de krant