Afbeelding

Smartlappenkoor Tiona viert 28 mei 20(+1)-jarig bestaan

Schaijk 598 keer gelezen

SCHAIJK - Smartlappenkoor Tiona, wat staat voor Thuis Is Ook Niet Alles, werd 21 jaar geleden opgericht op initiatief van Josje Cornelissen en Ria Grul. Een koor waar gezelligheid centraal staat en hartstikke belangrijk is. Plezier in het samen zingen, schept voor de leden een band. Er wordt ook veel lief en leed gedeeld. Corona was de reden dat ze het twintigjarig bestaan niet konden vieren in 2021. Dat gaat het koor zaterdag 28 mei groots inhalen met een miniconcert tijdens de Schaijkse weekmarkt.

Tiona telt op dit moment 113 leden, met een gemiddelde leeftijd van 69 jaar. Vier enthousiaste en trouwe muzikanten en dirigente ondersteunen het koor. Ook bestaat de gevreesde wachtlijst nog steeds, waar nog 17 mensen op staan. Net als bij iedereen, heeft corona ook invloed gehad bij Tiona. De laatste repetitieavond was op 5 maart 2020 en ineens mochten en konden de leden niet meer samen zingen. Het bestuur vroeg zich af: hoe kunnen wij betrokken blijven bij de leden? Die betrokkenheid is namelijk altijd een belangrijke zaak geweest bij het koor. Een aantal leden ging mondkapjes maken, rode natuurlijk. Het mondkapje werd samen met de nieuwsbrief door de bestuursleden aan alle leden, aan de voordeur, op een zaterdag in mei 2020 bezorgd. Ze hielden korte praatjes en informeerden hoe de leden de coronatijd tot dan toe hadden doorstaan.
Nog meer bezoekjes volgden, onder andere met een rode janklap (zakdoek), en op zaterdag 29 mei 2021 - de datum van het twintigjarig bestaan - gingen de bestuursleden weer op pad. De leden kregen, op veilige afstand, een feestelijk taartje voorzien van het Tiona-logo en een jubileumglossy van de nieuwsbrief aangeboden. Enkele leden hadden zelfs rood / zwarte versieringen bij hun voordeur aangebracht. Tot slot werd de ludieke kerstkaart met consumptiemunten - voor als ze weer mochten gaan zingen - bij de leden thuisbezorgd. Deze bezoekjes zijn door de leden echt gewaardeerd

In het najaar 2021 had Tiona drie repetities in De Phoenix, zittend aan tafeltjes op anderhalve meter afstand. Ze vonden het gezellig en leuk elkaar weer te kunnen zien, maar zittend repeteren is ‘not done’. De leden zijn blij dat ze inmiddels de repetities weer op hebben kunnen pakken in hun thuishonk De Potter. Er is zelfs al een verzorgd en er staan er nog een aantal op de planning, waaronder het smartlappenfestival in Grave op 3 juli.

Voordat het zover is, wordt zaterdag 28 mei eerst nog het jubileumfeest gevierd. Het koor neemt graag felicitaties uit Schaijk en omgeving in ontvangst tijdens de weekmarkt op zaterdagochtend. De leden geven van 11 tot 12 uur een miniconcert op het Europaplein. Zij laten dan een selectie van het repertoire horen in ludieke en feestelijke Tiona-outfits.

Uit de krant