Afbeelding

Ravensteiner Max van Platen (26) componeert muziekstuk voor Prinsjesdag

Ravenstein 527 keer gelezen

RAVENSTEIN/DEN HAAG - Max van Platen (26) uit Ravenstein heeft een muziekstuk gecomponeerd voor Prinsjesdag 2022, op dinsdag 20 september in Den Haag. Max componeerde het stuk Ode al vento (Ode aan de wind, red.), dat wordt uitgevoerd door het koperkwintet van het Haagse Residentie Orkest. “Ik heb geprobeerd het dubbele karakter van Prinsjesdag in noten te vangen”, vertelt de trotse Ravensteiner.

Prinsjesdag vindt dit jaar vanwege de renovatie van het Binnenhof niet in de Ridderzaal plaats, maar in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Koning Willem-Alexander leest daar de traditionele troonrede voor. Deze symboliseert de start van het nieuwe werkjaar van de Eerste en Tweede Kamer. Het is tevens de eerste Prinsjesdag waarbij Kroonprinses Amalia aanwezig is.

Max van Platen
Max van Platen studeerde in 2020 af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In 2008 al won hij het Lions Muziekconcours (piano) en in 2009 de eerste prijs van het Prinses Christina Compositie Concours. Ook was hij tweemaal finalist in de compositiewedstrijd van het Nederlands Blazers Ensemble en twee keer winnaar van de masterclassprijs van het Koninklijk Conservatorium. Van Platens composities werden afgelopen jaren meermaals uitgevoerd op podia in heel Nederland en uitgezonden op Radio 4.

‘Grote eer’
“Het is een grote eer om een stuk te mogen schrijven voor deze belangrijke dag”, zegt Max van Platen, die uit een muzikaal gezin komt. “Mijn vader is musicus en componist en mijn moeder heeft muziekles gegeven. Ik heb van jongs af aan veel klassieke muziek om me heen gehoord. Als peuter dirigeerde ik eindeloos mijn knuffelorkest op de muziek van Stravinsky.”
Als klein kind bedacht Max al melodietjes op de piano. “Samen met mijn vader improviseerde ik veel. We bedachten dan een thema en speelden erop los. Toen ik zeven jaar was ging ik op pianoles bij Julia Wasowicz. Zij heeft me erg geïnspireerd. Vervolgens deed ik als jong kind mee aan de compositiewedstrijd van het Nederlands Blazers Ensemble. Dat was voor mij zo’n bijzondere ervaring dat ik vanaf dat moment dacht: ik wil later componist worden.”

‘Dubbel karakter’
“Ik heb geprobeerd het dubbele karakter van Prinsjesdag in noten te vangen”, zegt Max over zijn compositie. “Enerzijds het ceremonieel-statische van de plechtigheid, anderzijds de blik op de toekomst. De opening van het stuk weerspiegelt het ceremoniële begin, daarna komt er meer beweging in de muziek. Dat staat symbool voor de start van het parlementaire jaar, voor de wind die gaat waaien door de Hollandse polders. Of het nu een orkaan is, een fris windje of een zachte bries, wind zal er altijd zijn in Nederland. Hoe somber de tijden nu ook zijn, het stuk eindigt energiek en hoopvol en op de toekomst gericht.”

Het is voor de tweede keer dat speciaal voor Prinsjesdag een jonge componist de kans krijgt een muziekstuk te componeren. Voorzitter van de Eerste Kamer Jan Anthonie Bruijn: “Het is ontzettend leuk om jong, aanstormend muzikaal talent zo’n podium te kunnen bieden. Van Platen heeft er echt iets heel moois en passends van gemaakt.” (bron: Eerstekamer.nl)

Uit de krant

Uit de krant