Afbeelding

Kostbaar reliek H. Lucia verhuist van Rome naar Ravenstein

Nieuws 12 keer gelezen

RAVENSTEIN - Een tot op heden anoniem Ravensteins genootschap is er begin december in geslaagd om een reliekschrijn van de Heilige Lucia te verwerven op een internationale Kunstbeurs in Italië. Het kunstwerk dat een botsplinter bevat van Sint Lucia is per toeval gevonden in een geheime bergplaats van een Romeinse stadsvilla nabij het Vaticaan. De belangstelling bij de veiling van dit unieke kunstwerk was groot. De zenuwslopende biedingstrijd werd uiteindelijk beslecht door een bod van het genootschap waar niemand overheen kon. Per koerier is het reliekschrijn vanuit Rome overgebracht naar Ravenstein waar het donderdagochtend arriveerde.

De bedoeling van het genootschap is om het reliekschrijn te schenken aan het Loterijfonds. Voorzitter Martin Jan van Mourik is er zeer mee verguld: ‘De schenking van een relikwie van de Heilige Lucia getuigt opnieuw van de grote betrokkenheid van de Ravensteiners bij de Sint Luciakerk. Het is een hemels signaal dat een toekomstig ‘werelds’ gebruik van de kerk moet worden gecombineerd met een sacrale status. Daarin ligt het wezen en de toekomst van het gebouw, niet in commercie.’

Omdat het kunstwerk voorlopig nog niet kan worden getoond in de woning van Sint Lucia, zal het beurtelings worden tentoongesteld in de etalages van onze middenstanders en ambachtslieden. Te beginnen met Vlemmix Juwelen, Josefientje Oud & Deco en Wijnhandel Lodewijk Napoleon in de Marktstraat. Daarna volgt een toer door de hele stad.

Leve Sint Lucia en leve de vrijstaat!

Theo van Duren
Chef Staatspersbureau

Uit de krant

Uit de krant