Afbeelding

Ilse Brands schout van Keent

Nieuws 15 keer gelezen

RAVENSTEIN - Het heeft er even om gespannen maar de kogel is door de kerk: Ilse Brands is benoemd tot schout van Keent. Vanaf vandaag voert zij het bewind over het mooiste natuurgebied van ons land; over het vliegveld in heroprichting en natuurlijk over Atelier Keent. Na een kop koffie met gebak op het terras moet je daar zeker even gaan kijken. Want het is een museum met een uitzonderlijk gevarieerde collectie die door schoonvader Wim de Kleijn is bijeen gebracht: van grootvaders klok tot de vliegtuigmotor van een neergestorte Spitfire. Echt, je kijkt je ogen uit.

Met deze benoeming negeert de Landsraad kritische geluiden vanuit de bestuurlijke bovenlagen. Bernard Brands, broer van Ilse, is namelijk schout van Neerlangel. Met nog een Brands als schout van Keent, zou de ‘Brands-dynastie’ teveel invloed krijgen aan de Maas en dreigt Ravenstein geïsoleerd te raken met aan weerszijden schouten van ‘Over d’n Dam’. ‘Allemaal onzin’, zo oordeelt de Landsraad. ‘Een Brands staat midden in de gemeenschap en waakt over het erfgoed. Dat zijn precies de kwaliteiten die vereist zijn voor een schout’.

Wie even in de geschiedenis van Neerlangel duikt ziet inderdaad dat de Brands-telgen al eeuwenlang waken over de Sint Janskerk; vanaf de dijk de Maas in de gaten en zorgen voor leven in de brouwerij van de Neerlangelse gemeenschap. Met Ilse Brands aan het roer gaat ook Keent onherroepelijk een glorieuze toekomst tegemoet en zal Atelier Keent uitgroeien tot hét ontmoetingspunt voor alle natuur-, cultuur- en terrasliefhebbers van het Land van Ravenstein.
Leve de schout van Keent en leve de vrijstaat!

Theo van Duren
Chef Staatspersbureau

Uit de krant