Afbeelding

De verkeerswedstrijd - Column Kenneth Steijvers

Nieuws 271 keer gelezen

Zzzz. “WELKOMMMM bij de allereerste Graafse Verkeerswedstrijd. Vandaag gaan we de beste verkeersdeelnemers van Grave en omstreken aan het werk zien. Speciaal voor deze wedstrijd hebben we voor u de meest gevaarlijke verkeerssituaties geselecteerd. De deelnemers moeten laten zien dat zij zonder gevaar voor zichzelf, en voor anderen, kunnen oversteken. Het puntensysteem bepaalt de score van de deelnemers, des te veiliger ze oversteken des te meer punten.”

“Oké, laten we beginnen met de drie uitdagende verkeerssituaties voor deze wedstrijd. De eerste speelt zich af nabij de openbare basisschool Hartenaas ter plaatse van de T-splitsing van de Stoofweg en de Hoplaan. De deelnemers moeten proberen om vanaf het fietspad aan de zijde van de Hartenaas over te steken, waarna ze midden op de T-splitsing uitkomen. Een heel lastige en vreemde situatie. Er zullen auto’s van drie kanten op hen afkomen. Met speciale fietsen moeten ze het fietspad zien te bereiken. De assen van deze fietsen staan niet precies in het midden, zodat een wankele situatie wordt nagebootst, zoals die van bijvoorbeeld een bejaarde fietser.”

“De tweede situatie speelt zich af in Escharen. De kruising van de Sint Machutusweg en de Beerschemaasweg is al jarenlang een drama. De aanwezige paaltjes zorgen voor de nodige kopzorgen bij iedere weggebruiker. De deelnemers moeten met extra brede auto’s proberen de bocht te nemen. Hierbij worden ze ‘gehinderd’ door verschillende verkeersdeelnemers zoals een lijnbus, een tractor en een aantal fietsen. Iedere kras op de auto telt als één strafpunt. De moeilijkheidsgraad is hier bijzonder hoog. Er is tot nu toe nog nooit iemand krasloos door de bocht gekomen.”

“De derde en laatste verkeerssituatie is een heel speciale. Hier gaan we vanaf de Maaskade door de Maasstraat naar de Markt. Dan via de Hoofschestraat en de Klinkerstraat over de Rogstraat weer terug op de Markt. Iedere deelnemer krijgt een brommer en moet zo snel mogelijk het parcours afleggen. Onderweg zijn er hindernissen zoals auto’s, fietsers en wandelaars. Als kers op de taart is het personeel van de Maaspoort, de Coehoorn en de cafés aan de Markt ingezet. Speciaal voor vandaag is iedereen aan het werk en staan alle terrassen nabij de straat. Deze werknemers moeten sowieso altijd extra ogen in de rug hebben om hun werk daar goed uit te kunnen voeren.”

We hebben deze situaties trouwens ook voorgelegd bij het RDW zodat ze deze in de examenvragen kunnen opnemen. Ze hebben echter medegedeeld dat deze situaties te ongewoon zijn en daarna lachend de telefoon opgehangen. Maar genoeg gekletst, tijd om te beginnen...” Zzzz.

‘Hey, Van Gummiegalgen, wakker worden! Zit je hier gewoon te slapen in je kantoor? Zo houd je die grapjes over ambtenaren wel in stand.’
- ‘Huh wat? Maar ik sliep helemaal niet!’
‘Nee, da zal nie, je hebt F7 in spiegelbeeld op je voorhoofd staan. Maar goed, je zou nadenken over een nieuw evenement dat we voor Grave zouden bedenken. Is dat nog gelukt?’
- ‘Eh, tja, hoe zal ik het zeggen? Ik denk niet dat mijn idee zo geschikt is. Ik denk dat niet zo goed zou vallen, misschien wat weinig respectvol voor alle verkeersslachtoffers. Laten we dat andere idee maar doen waar je het laatst over had, iets met een Historisch Spektakel ofzo.’

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant