Afbeelding

Schrijfster Judith Koelemeijer geeft 22 april lezing in bibliotheek Grave

Grave 553 keer gelezen

GRAVE - Judith Koelemeijer is een echte verhalenverteller. In 2001 debuteerde zij met het boek Het zwijgen van Maria Zachea. Van deze familiegeschiedenis werden meer dan 350.000 exemplaren verkocht. Ook haar volgende boeken, Anna Boom (2008) en het autobiografische Hemelvaart (2013), over het verlies van een jeugdvriendin, werden bestsellers.

In het kader van de herdenking van de Tweede Wereldoorlog op 4 mei heeft het Stadsmuseum Grave de schrijfster en journaliste Judith Koelemeijer uitgenodigd. Zij zal vertellen over haar meest recente boek Etty Hillesum, het verhaal van haar leven, de biografie van de bekende Joodse schrijfster Etty Hillesum. Etty Hillesum (1914-1943) was een Joodse vrouw in Amsterdam wiens dagboek vele mensen heeft geïnspireerd. Judith Koelemeijer wist een schat aan nog onbekend materiaal te verzamelen. In deze biografie geeft zij een verrassend nieuw perspectief op Etty’s rusteloze jeugd, haar linkse studentenjaren, en haar uiteindelijke keuze om ‘het lot van haar volk te delen’ en niet onder te duiken.

Koelemeijer vertelt over haar werk, de achtergronden van haar schrijverschap en haar onderzoek naar het verhaal achter het dagboek van Etty Hillesum. Het boek verscheen in 2022, werd lovend ontvangen en stond op de shortlist van de Libris-geschiedenisprijs. Zowel NRC als Trouw gaven het boek vijf sterren.

De lezing wordt gehouden in de bibliotheek van Grave op 22 april om half acht, koffie en thee is inbegrepen. Kaarten à 5 of 7,50 euro zijn te krijgen via www.biblioplus.op-shop.nl/11647/schrijversbezoek-judith-koelemeijer/22-04-2024.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant