Afbeelding

Leerlingen Merletcollege te gast in Filmcafé Grave

Grave 647 keer gelezen

Door Annelies Graafsma

GRAVE - Een zaal vol jongeren van Merletcollege Grave bekeek dinsdag 19 maart in Filmcafé Grave de Duitse film Das Lehrerzimmer. Aanleiding was het komende schoolexamen voor 58 Mavo- en 20 Havo-leerlingen. Nu eens geen boek lezen en onder de loep nemen, maar kijken naar een film als opdracht en deze achteraf analyseren.

Niet zomaar een film! Das Lehrerzimmer is een behoorlijke opdracht. Het is een film, een schoolklasdrama met meerdere lagen, dat thrillerachtige vormen aanneemt, maar ook waarden en normen onder de loep neemt. Zes docenten Nederlands en twee docenten Duits namen het initiatief om contact te zoeken met Filmcafé Grave. Het Filmcafé speelde al langer met het idee om met scholen iets samen te gaan doen.

Nina Joosten, docent Nederlands: “We hebben voor het schoolexamen een aantal boeken vervangen door een film. De opdracht blijft hetzelfde; er moet een verhaalanalyse gemaakt worden. De film die ze hebben bekeken heeft verschillende lagen en kent allerlei morele thema’s. Centraal staat de vraag hoever je gaat voor de waarheid. Voor mijn vak Nederlands is het van belang dat leerlingen de verschillende thema’s eruit halen. We hebben vragen gemaakt over bijvoorbeeld wat ze te weten komen over de hoofdpersoon en over de discussie met de klas over openbaar tonen van cijfers.”

De leerlingen hebben 90 minuten rustig zitten kijken naar de film, een echte ‘filmhuisfilm’, met spanning en turbulente momenten, maar ook een trage film, gefilmd op een schoollocatie. Nina Joosten: “Ze vonden het best een gekke film waarin weinig gebeurde. ‘Waarom maakt iemand zo’n film?’ was bijvoorbeeld een vraag. Vandaag in de les heb ik ze bij de hand kunnen nemen en is er meer inzicht gekomen.”

“In elke les Nederlands beginnen we altijd met tien minuten lezen”, vervolgt Joosten. Ze benadrukt dat een film het lezen niet vervangt, maar lezen is niet populair bij veel van de schoolgaande jeugd. “We zouden dat graag anders zien, maar van belang is dat we ook zoeken naar alternatieven. Niet iedereen gaat naar een Filmhuis en daar zijn ze nu toch maar geweest. Ze komen zo in aanraking met een film die ze zelf niet hebben gekozen en waarover nagedacht moet worden. Ze waren natuurlijk ook gemotiveerd omdat het cijfer straks vier keer meetelt voor het schoolexamen.”

We willen dit initiatief in Grave graag breder bekend maken

Helen Akkerman, programmeur van Filmcafé Grave: “Dit initiatief verdient navolging. We hebben een goede samenwerking met het Merletcollege kunnen opbouwen. Heel graag willen we dit initiatief in Grave breder bekend maken. Scholen, middelbaar en basisonderwijs, zijn hier welkom. We kunnen samen een programma maken.” Ook Nina Joosten is enthousiast: “Het bezoek heeft meerwaarde gehad, voor de scholieren en ook voor ons als docenten. Als school moeten we kijken of we dit vaker kunnen doen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant