Afbeelding

25ste editie Graafse Zeskamp op 29 mei; commissie volop bezig met voorbereidingen

Grave 1.429 keer gelezen

Door Freddy Klooté

GRAVE - Bloed, zweet en tranen. Sport wordt verweven met spel. Toeschouwers genieten, vaak onderuitgezakt gezeten op een terras, van de inspanningen van deelnemers aan de jaarlijkse Zeskamp. Een vast onderdeel van de Graafse Pinksterfeesten.

De binnenstad van ons prachtige stadje vormt de historische achtergrond van zeephellingen en waterballetten. Van ballen die er net niet ingaan. Van gezichten van sportieve deelnemers die variëren van stralend tot teleurgesteld. De strijd gaat door tot na het tiende spel, waarna onder een diepe zucht en een ferm glas nog uitgebreid nagepraat kan worden over een supergezellige dag.

Laatste editie was in 2019
Dick Verhaaren van de commissie: “De laatste editie was in 2019. Corona maakte er tijdelijk een einde aan. En dan is het best weer een klus om opnieuw op te starten. Maar we zijn met ons clubje al goed aan de gang. Er moet enorm veel geregeld worden”. De Zeskamp hoort bij de Graafse Pinksterfeesten zoals de zon bij de maan.

Wim Verhaaren
25 jaar geleden waren die feesten in het slop geraakt. Wim Verhaaren (foto), een wel zeer bekende en ondernemende Gravenaar, blies in de jaren ’90 van de vorige eeuw de Pinksterfeesten nieuw leven in. Helaas is hij veel te vroeg gestorven en heeft zoon Johan al een aantal jaren het stokje overgenomen. De wisselbeker draagt overigens voor altijd de naam van Wim Verhaaren.

Een hele klus dus. Johan Verhaaren: “Het draaiboek begint vorm te krijgen. In de vroege ochtend van 29 mei moet het parcours opgebouwd worden. Daar hebben we veel vrijwilligers bij nodig. Zeker 20 mensen. Er zijn tien spellen, dus hebben we ook twintig scheidsrechters nodig. De Zeskamp start ’s middags om 12 uur vanuit de tent op de Lunette. De Zeskamp, met spellen door de hele binnenstad, duurt tot 17.30 uur. Dan verzamelen de ploegen zich in de tent voor de prijsuitreiking en een feestelijke nazit. De DJ is al besteld. Het opruimen na het laatste spel gebeurt, volgens mooie traditie, door het team dat daar zijn laatste spel heeft gespeeld. De organisatie rijdt dan nog even langs de spellen om alles op te halen. In de tent hopen we op een mooie afsluiting van deze zilveren editie, om zo voor een volgende generatie de Zeskamp te garanderen. Het is grappig om te zien dat nu de kinderen van de deelnemers van 25 jaar geleden meedoen”.

De organisatie (foto onder) bestaat nu uit vier personen. Dick en Johan Verhaaren, Dirk Beijer en Bram Baken. Dick: ”We zijn natuurlijk afhankelijk van de vrijwilligers. We willen graag zo snel mogelijk weten wie op 2e Pinksterdag ons wil komen helpen. Dus graag jullie aanmelding via zeskampgrave@gmail.com of via de socials. Ook de teams kunnen zich via die wegen aanmelden. Omdat de Zeskamp al via Facebook was aangekondigd, hebben zich al teams aangemeld. Dus wees er snel bij. Elk team bestaat uit 12 personen en een coach. Aan elk spel doen vier mannen en twee vrouwen van het team mee. Na de aanmelding ontvang je een inschrijfformulier. Het inschrijfgeld bedraagt 100 euro. Aanmeldingen sluiten op 27 april”.

Nu komen de financiën op tafel. Het huren van de spellen en alle materialen en noem maar op, kost een hoop geld. Johan: ”Daarom hebben we nogal wat sponsoren nodig. We hopen dat veel Graafse bedrijven in de binnenzak grijpen om de Zeskamp door te kunnen laten gaan. We zijn er nog niet”.Via de socials en Arena wordt iedereen op de hoogte gehouden van de vorderingen van de organisatie.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant