Afbeelding

Eieren - Column Freddy Klooté

Column 1.615 keer gelezen

Hèhè, Pasen is alweer verleden tijd. Al vlak na de Kerstdagen lagen de eerste chocolade-eitjes in de winkelschappen. Klein, groot en in talloze smaken. We richten ons nu op Koningsdag, Bevrijdingsdag, Hemelvaartsdag en Pinksteren. Geen feestdagen waar speciaal snoep of ander voedsel mee gemoeid is. Wel tijd om te feesten, een festivalletje bij te wonen of nog even een meubelboulevardje mee te pikken. Want we moeten er na zo’n lange winter toch op uit. Ook de meivakantie biedt weer mogelijkheden. Maar wat we ook gaan doen, we leven in een maatschappij waar we het hele jaar op eieren lopen. Voorzichtig moeten zijn. Met wat we zeggen, wat we schrijven. 

Stel dat ik nu schrijf dat ik Greta Thunberg een akelig kind vind. Nou ja, ze is 21, dus jonge vrouw, die zich gedraagt als een verwend kind dat ze altijd geweest is. En speciaal naar Nederland komt om op de A2 te gaan zitten, in de hoop dat ze opgepakt wordt en dus weer in de belangstelling staat. Nou, dan kom ik daar slecht mee weg. Ben ik vóór het kapot maken van onze natuur, van ons klimaat en omgekeerd? Omdat ik al ‘n poosje op deze planeet vertoef, komt daar een variant van oud, seniel, wit, knorrig, etc. bij. 

Ook de kleding die je draagt levert eierenlopen op. Vraag maar aan Julian van vijf jaar die in een Ajax-shirt loopt. Hij wordt door een volwassen voetbalsupporter uitgescholden voor ‘kankerjood’. In Nijmegen. “De man krijgt veel bijval van andere NEC-supporters. Jongetje geknakt, moeder verdrietig”. Grote stukken in de kranten. Je kunt sowieso beter maar niets zeggen of schrijven over Israël, Palestina en Hamas, want ook dat is lopen op zeer breekbare eieren. “Ja maar, Hamas is begonnen met de moord op 364 mensen en mensjes tijdens een festival in Israël”. Nou dan neemt Israël wraak. En die wraak duurt al best lang. Met heel veel doden. Ook mensen en mensjes, die er helemaal niets mee te maken hebben, maar op de verkeerde plaats wonen. Dan komen de vragen: “Mag je eigenlijk wel wraak nemen? En hoeveel wraak? En hoelang? En ook ziekenhuizen bestoken omdat er een vermoeden bestaat dat daar Hamasstrijders zich verstoppen? En mag je daarom vóór Palestina zijn? En tegen Israël? En mag je dan weer spreken van Jodenhaat in diverse landen?” 

Lastig hoor. Geen wonder dat de eieren duur verkocht worden. Ook een gesprek over vreemdelingen die ongevraagd ons land binnenkomen is lopen op eieren. Zijn het er te veel? En wat nu? Een stop afkondigen? En als er dan slachtoffers van een oorlog bij zitten? En als het opvangcentrum van Ter Apel vol zit? En als gemeenten niet meewerken? En als je ze dan in hotels stopt voor een belachelijk hoge prijs? En als er bij zijn die overlast bezorgen? 

Kan er dan helemaal niks meer goed en leuk gaan? Jawel hoor. Vorig weekend werd het Historisch Spektakel in ons mooie stadje gehouden. Mooi weer als cadeau voor de organisatie en veel bezoekers. In de optocht veel personen uit 1674, het jaar dat men aan de toeschouwers wilde laten zien. Met een grote verrassing. Willem van Oranje en Anna van Buren liepen ook prominent mee. En dat terwijl ze in 1674 al heel lang dood waren. Een soort omgekeerde Hemelvaart dus. En ze moesten niet op eieren lopen.

Freddy Klooté

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant