Afbeelding

Vrolijk Pasen - Column Freddy Klooté

Column 1.146 keer gelezen

Ook zoveel zin in de Paasmaaltijd met familie of vrienden? Cocktailtje vooraf, en dan heerlijk enkele uurtjes samen zitten schransen. Wijntje of speciaal biertje erbij. Na het Paastoetje nog een paar afzakkertjes, een heerlijk sigaretje of sigaartje en dan zeer voldaan naar huis. Daar samen met vrouwlief nog een paar laatste wijntjes, begeleid met wat perfect gedraaide sigaretjes. Tevreden de rook uitblazen en nagenieten.

Zo ging dat vroeger. Nog niet zo heel veel vroeger. Nu schrijven we 2024 en de Paasbijeenkomst ziet er heel anders uit. Cocktailtje strepen we door, want één glaasje alcoholische versnapering kan al tot de meest enge ziektes leiden. Schransen is een niet meer bestaande uitdrukking: kan niet meer. Want bij eten moet je opletten. We hebben zelfs de tijd van teveel calorieën al achter de rug. Nee, nu gaat het over het dierenleed. Je kunt toch niet meer zomaar een stukje koe met een zalige glimlach naar binnen laten glijden. Je weet toch wel dat Jumbo geen reclame meer maakt voor kiloknallers? De Jumbo, althans de nieuwe en ditmaal brandschone leiding ervan, heeft immers besloten als een soort boetedoening de kant van actiegroepen als Wakker Dier te kiezen. Nu heb ik niets tegen de Jumbo. Integendeel. Ga er vaak met vrouwlief Ria naar toe. Toen ik vorig jaar fiks ziek was en Ria alleen de boodschappen deed, vroeg een medewerkster haar waar ik was. Toen die hoorde wat er aan de hand was, ging die spontaan een bloemetje halen: ‘Voor je man, en wens hem beterschap’. Nou, is dat klantvriendelijk of niet? En nu worden ook die lieve medewerkers voor schut gezet door de directie, die meent zich met het eetpatroon van haar klanten te moeten bemoeien.
Wakker Dier rook bloed en plaatste een paginagrote advertentie in de landelijke kranten om bedrijven die nog geen stappen ondernemen om ook maar een begin te maken richting plantaardig voedsel, eens flink de les te lezen. Dekamarkt, Vomar, Hoogvliet en de Spar worden in die ‘wijsvingertjesboodschap’ als ‘schaamteloze tegenwerkers van verandering richting slachten van dieren’ betiteld.

Over het wijntje of biertje tijdens de maaltijd heb ik het al gehad. Tja, een glaasje leidingwater dan maar, en hopen dat er niet te veel restanten van medicijnen of drugs in zitten. Roken is naar de illegaliteit verwezen. Behalve als het wiet betreft. Dus…

Het paastoetje barst natuurlijk van de suikers. Getverderrie, dat kun je anno 2024 niet meer maken. Alternatief is een boswandeling. Met z’n allen de auto pakken en naar het Gasselse bos rijden. Vergeet het maar: luchtvervuiling. En dat op een dag als Pasen. Oja, Pasen: wat was dat ook alweer? Iets met Jezus. En eieren. En klokken. Rome had er ook iets mee te maken. Niet iedereen was/is het daarmee eens. Er is al eens 80 jaar over gevochten.

Heeft Pasen iets met vrede te maken? Als ik zo denkbeeldig de wereld rondreis denk ik van niet. Jezus is dan nog wel uit de dood opgestaan. Voor de vele slachtoffers van de diverse oorlogen blijkt dat onmogelijk.

Vrolijk Paasfeest.

Freddy Klooté

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant