Afbeelding

Stemmen en zo - Column Jan van As

Column 463 keer gelezen

“Ge zult er wel weer een stukske over maken!”, zei de meneer die ik trof bij het Dorpshuis in ons immer mooie Zeeland. Wij moesten stemmen in het nieuwe dorpshuis zonder stoep. Dat is trouwens een heel raar gezicht. Waar eerst de Bonte Os meer dan 20 jaar stond te verzakken en een soort van puist in het centrum was tot ie geld waard was, ligt nu geen stoep!

Maar daar doelde die meneer niet op; hij was er getuige van dat een lieve mevrouw tegen ons zei: “Gullie got toch ook wel op de BBB stemmen wah, tis tenslotte ’n Zillands durske(!) waar ge op stemt.” Ik antwoordde haar lachend dat wat ze deed eigenlijk niet mag. Je mag vlakbij het stembureau geen reclame maken voor te kiezen partijen. Toen vroeg iemand anders of ze daar geld voor kreeg en toen zei die mevrouw: “Nee, want Jolanda kumt ne van geffe.“ Zoek zelf maar eens uit wat dat betekent. Leuk, die Zeelandse onderonsjes!

Er is gestemd en wij hebben met z’n allen het geluk dat we in een democratie leven. Elke inwoner van ons land mag meebeslissen wie namens ons in de diverse Kamers, raden en Staten komen of… in het Waterschap. Het logisch gevolg van zo’n systeem is dat er heel veel verschillende mensen met heel veel verschillende meningen gaan proberen om onderdeel van de macht te worden. Als je in de Eerste of de Tweede Kamer komt zit je dicht bij de macht, maar ook in de provincie kun je mede het verschil maken. Bij het waterschap is dat anders en dat is de laatste dagen uitgebreid toegelicht in de pers. Er is geen sprake van gebrek aan kandidaten, want heel veel mensen (met allemaal andere meningen en/of ambities) willen graag meebeslissen over diverse zaken. In onze democratie is het hele spul de laatste jaren enorm versnipperd en de kieslijst lijkt meer op de krant van vroeger (groot dus) dan zomaar een lijstje. Alle partijen worden met alle zetelkandidaten op die lijst vermeld en uit die enorme stoet van namen moeten wij dan bij één naam een rondje rood maken met een rood potlood. Reeds weken van tevoren worden we doodgegooid met slogans en partijprominenten die op de gekste momenten bij de gekste tv-programma’s aanschuiven. Ondanks al die opwarming zijn er nog steeds veel mensen die door de bomen het bos niet meer zien, en op de stoep van het Dorpshuis (als die er was) nog moeten beslissen wie hun held gaat worden. Door dit systeem van democratie krijgt elk volk de leider die ze zelf kiezen!

En de mevrouw met het zwarte leren jasje en de groene nagels op de trekker heeft gewonnen, en niet zo’n beetje! Heel veel mensen stemden op haar partij waardoor ze nu heel veel zorgen en heel veel werk krijgt om het spul bij mekaar te houden. Van heel veel mensen met weinig ervaring wordt nu heel veel verwacht. Ik zou zeggen: “Succes Lien!”
Leuke bijkomstigheid is dat Harrie nu weer eieren kan gaan kopen bij de automaat. Zolang daar de vlaggen omgekeerd hangen, haalt hij daar geen eieren. Uit solidariteit deed ik ook mee en vond bij Jumbo afhalen ook ‘dubbelklutsers’, daar heten ze XXL-eieren... De boeren worden door de leiding dringend verzocht om te stoppen met het beledigen van de vlag waarvoor Harrie naar Nieuw Guinea is geweest!

Toch zijn er bij ons in Zeeland en in de rest van Maashorst nog steeds mensen die hun kostbare stem wederom geven aan partijen waar je eigenlijk niet op moet stemmen. Bovendien weet je van tevoren dat die stem verloren gaat. Er zal nu wel iemand reageren met de vraag waar ik me mee bemoei, maar je hoeft geen politiek duider te zijn om de bonte stoet van enge mensen de laatste jaren niet te hebben gezien. En als je de Uil van Minerva ergens ziet vliegen, bel dan de dierenambulance. Dat beestje heeft veel over zich heen gekregen…

Jan van As

Uit de krant