Afbeelding

Weekend - Column Freddy Klooté

Column 859 keer gelezen

Als je geniet van je pensioen verdwijnt langzaam de scheidslijn tussen weekdagen en weekend. Voeg daar nog een snufje vergeetachtigheid door ouderdom bij en de grens is helemaal foetsie. Vrouwlief vraagt me vaak welke dag het vandaag is. Ik doe alsof dat een eitje is en mompel: ”Even wachten, ben even bezig met mijn sudoku”. Ondertussen zoek ik keihard op mijn tablet welke dag het is en vraag dan achteloos: “Wat zei je ook alweer?” En antwoord vervolgens met een heel zeker uitgesproken “Vandaag is het donderdag”.

Sommige weekends zijn echter anders dan anderen. Net als mensen. Afgelopen weekend was er weer zo één. Immers, het Eurovisie Songfestival vond weer plaats en in de Eredivisie was het voor een aantal clubs erop of eronder. Verder werd Titus Brandsma Heilig verklaard. D66 probeerde nog iets aan de onherstelbare imagoschade te doen met een deels geheime vergadering over een MeToo-kwestie die men eerst nog had geprobeerd onder het tapijt te schuiven. Mevrouw Kaag had stevig gevoeld dat je ook in de zomer door het ijs kan zakken en probeerde nog iets van de meubels te redden. De partij van het “nieuwe besturen” kwam tot de conclusie dat “volwassen met fouten moet worden omgegaan”. Hahaha. Als je mevrouw Kaag voor de microfoon zag staan stotteren dan is er nog een lange weg te gaan naar die volwassenheid.

We hebben er ook weer een Heilige bij. Titus Brandsma, boerenzoon uit Friesland. Pater, hoogleraar, journalist en verzetsstrijder. In 1942 door de Duitsers vermoord. Is deze misdaad ook al verjaard zeker? Er werden ook nog vijf Italianen, drie Fransen en een martelaar uit India Heilig. Opmerkelijk is wel dat het aantal Heiligen in Italië vele malen groter is dan in welk ander land ter wereld ook. Tja, wie dicht bij het vuur zit.
En dan het Eurovisie Songfestival. Daar ging het erom wie tweede zou worden. Immers, Oekraïne moest eerste worden, want daar was het oorlog. Ik las ergens dat men nu op zoek is naar een Oekraïense wielrenner die de Tour de France moet winnen. Maar goed, het Songfestival. Het lijkt wel alsof het elk jaar gekker wordt. Mensen met vaak een mooie stem worden in vogelkoppen of andere vermommingen gestopt, zodat het een mooie show wordt. Met veel lichtflitsen en erbarmelijk lawaai. S10 deed het sober en werd elfde. Tijdens de eerste ronde voor de vakjury is er gerommeld met de stemmen van zeker vijf landen. Er waren mensen die dat nieuws vonden.

De Eredivisie voetbal is ook klaar. Nog een paar wedstrijden voor degradatie/promotie en deelname aan Europees voetbal. En dan kan de grote vleesmarkt weer beginnen. Uitverkoop, inkoop en miljoenendans. Met Chinezen en Amerikanen op de eerste rij.

En dan is het weer gewoon maandag. Gewoon weer een tunnel dicht wegens twee zieke medewerkers. Dikke files. Beterschap.

Freddy Klooté

Uit de krant