Afbeelding

Zingeving: onze uitdaging - Column Elise van Schaik

Column 608 keer gelezen

Sinds enkele jaren speelt er veel in de maatschappij. Het zijn situaties die voorbij onze macht gaan, maar die veel aan het wankelen brengen. Ineens is ons leven niet zo vanzelfsprekend meer. Momenteel bezoek ik een oudere mevrouw die door de coronatijd en de oorlog in Oekraïne last heeft van spanning. Ze piekert veel, is gespannen als ze het huis uitgaat en maakt zich zorgen om de toekomst van haar kinderen. Als gevolg hiervan is haar ademhaling de laatste tijd erg hoog en heeft ze slechte nachten. Ze is zeker niet de enige. Steeds meer mensen - jong en oud - vertellen mij over onzekerheid, spanning of een gevoel van leegte. Het zijn gevoelens die in je systeem kruipen en knagen aan zingeving. Juist dan is aandacht voor zingeving belangrijk.

Weet jij wat er voor jou echt toe doet? Waar je waarde mee kunt toevoegen? En besteed je daar voldoende tijd aan?

Het zijn belangrijke vragen, maar toch weten veel mensen het antwoord niet. Voorheen was religie de weg om te bezinnen. Maar met het wegvallen van deze structuren wordt zingeving een persoonlijke opdracht zonder duidelijke richtingwijzers. Het is iets dat in de dagelijkse bezigheden gemakkelijk vergeten wordt. Terwijl een sterke zingeving jouw inspiratie, creativiteit, gevoel van eigenwaarde en welzijn stimuleert. Het doet je groeien als persoon en maakt je weerbaar bij uitdagingen die op je pad komen.

Zes zingevingsaspecten
Waar bloei jij van op? Om je op een spoor te brengen, geef ik je de zes zingevingsaspecten die ik onderscheid. Zie het als belangrijke (kern)waarden of behoeften:
1. Doel: Richt jij jouw dagelijkse activiteiten op doelen die jij het waard vindt om mee bezig te zijn?
2. Eigenwaarde: Ervaar jij dat je van waarde bent? Dat je leven betekenis heeft? En word je hierin erkend door anderen?
3. Grip: Heb jij grip op jezelf en op gebeurtenissen in jouw leven? Kun je eigen keuzes maken en heb je iets te zeggen over hoe je leven verloopt? Leef je in veiligheid en vrijheid? Ervaar je balans en weerbaarheid bij uitdagingen?
4. Verbinding: Voel jij je verbonden met – en neem je deel aan – iets, iemand of een groep?
5. Ontplooiing: Rek jij jouw grenzen op, stap je uit je comfortzone en ontwikkel jij jezelf?
6. Geloof: Heb jij een spirituele of levensbeschouwelijke overtuiging? Laat jij jouw leven en handelen hierdoor inspireren?

In coaching maken we de zingevingsaspecten visueel, door het invullen van een diagram. Maar je kunt thuis ook een hoop doen. Maak er een gebruik van om regelmatig bij jezelf na te gaan hoe je erbij zit en of je nog het pad volgt dat je wilt volgen. Hoe vaker je dit doet, hoe meer voeling je ermee krijgt, des te meer je keuzes maakt die bij jou passen. Tip: volg je nieuwsgierigheid. Nieuwsgierigheid wijst je de weg naar wat jij interessant vindt.

Tijdelijk aanbod
Door de huidige maatschappelijke situatie beseffen we het belang van het zingevingsaspect ‘grip’. Daarom bied ik nu tijdelijk een kosteloze training aan: ‘Aan de slag met zingeving: Meer grip op je leven’. We gaan aan de slag met grenzen aangeven en krijgen zicht op onderliggende patronen. Er zijn nog plekken vrij, dus meld je aan via info@tijdvoorzin.nl. Tijdstip: dinsdag 29 maart van 19.00-21.30 uur. Locatie: Seldenryck (Reek). Graag tot ziens!

Elise van Schaik
Specialist in zingeving
Coach | Geestelijk verzorger | Trainer | Ritueelbegeleider
www.tijdvoorzin.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant