Een van de opgegraven steenovens in Berg en Dal. (Collectie RMO)
Een van de opgegraven steenovens in Berg en Dal. (Collectie RMO)

‘Wat deden de Romeinen in Oss en omgeving?’

Algemeen 653 keer gelezen

OSS - Dat de Romeinen in Nederland zijn geweest, is wel bekend. Geregeld lezen we in het nieuws over nieuwe vondsten; een tempelcomplex bij Herwen of een Romeinse weg midden in Cuijk. Maar dat de Romeinen hier bijna 5 eeuwen lang geweest zijn en hoe het er hier toen uitzag, daar is minder over bekend. Voor wie al die vondsten, die in tal van musea door het land heen te bewonderen zijn, beter in de tijd wil kunnen plaatsen is er bij Volksuniversiteit Oss een cursus ‘De Romeinen in Nederland’. In 6 avonden, startend op maandag 6 mei, ga je mee terug in de Romeinse tijd.

“Nu de Romeinse Limes - de grens van het rijk - Unesco Werelderfgoed is geworden, gaat hier veel aandacht naar uit. Je zou daardoor kunnen denken dat het Romeinse leven in Nederland zich afspeelde in een reeks forten langs de Rijn en over het hoofd kunnen zien wat er in het achterland gebeurde. Oss is een mooi voorbeeld van waar er een continuering is van lokale bewoning die in contact staan met de Romeinen. In de omgeving van Oss zijn meerdere tempels gevonden”, vertelt docent Robert Keurntjes.

De ruim 400 jaar dat de Romeinen hier zijn geweest, valt uiteen in verschillende periodes met eigen kenmerken en gebeurtenissen. Ook zijn er regionale verschillen. Cuijk bloeide bijvoorbeeld in de late periode, terwijl op dat moment in het Westen van het land niet veel gebeurd. Het verschil tussen de Romeinse geschiedenis aan de kust en in Zuid-Limburg is wellicht nog groter.

Robert geeft aan te beginnen bij de IJzertijd-bewoners die de Romeinen zien komen. De eerste periode was vooral een militaire operatie. Na ‘69 volgt er een lange periode van voorspoed. Halverwege de derde eeuw krijgt het Romeinse rijk met een crisis te maken en lijken ze uit onze streken te verdwijnen. Een groot deel van Romeins Nederland loopt ‘leeg’. In de vierde eeuw is er een opleving en een poging tot herstel. Wanneer uiteindelijk het Romeinse gezag verdwijnt, gaat het leven hier ‘gewoon’ verder.

Docent
Robert Keurntjes studeerde filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Al voor hij met filosofie begon, hield hij zich bezig met genealogisch onderzoek. Dat was ook zijn voornaamste ingang in de geschiedenis. Als onafhankelijk onderzoeker verricht hij genealogisch en historisch onderzoek en is hij verbonden aan Unesco Werelderfgoedlocatie de Holdeurn in Berg en Dal. “Door mijn verbondenheid met Unesco Werelderfgoedlocatie de Holdeurn, waar ik aan een presentatie werk over de daar opgegraven Romeinse steenovens (het eerste industrieterrein in Nederland) moest ik mij wel verdiepen in de sociaaleconomische samenhang van de Romeinse activiteiten in Nederland. Hoe bijzonder en vernuftig hun techniek, bouwactiviteiten en logistiek was wordt dan nog duidelijker”, aldus Robert.

Cursusdata, inschrijving en meer informatie
De cursus wordt gegeven op de dinsdagen 7, 14, 21 en 28 mei en 4 en 11 juni van 19 tot 21 uur bij Volksuniversiteit Oss, Kruisstraat 94. De kosten bedragen 129 euro. Inschrijven kan via www.volksuniversiteitoss.nl. Voor vragen kun je contact opnemen via info@volksuniversiteitoss.nl of bellen met 0412-638060.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant