Afbeelding

Veertig jaar badmintonplezier bij badmintonclub Grave

Nieuws 30 keer gelezen

Wim van de Bult kan het zich nog goed herinneren. “De hele wijk in de buurt van de sporthal aan de Stadhouderslaan kreeg een folder in de bus. Of er belangstelling was om badminton te spelen. Initiatiefnemer Jan Klinkhamers was gymleraar op de Graafse Mavo, de voorloper van het huidige Merletcollege. Die belangstelling was er en er werd op vrij korte termijn op recreatieve basis gebadmintond. En zo is het onofficieel begonnen.”

Thuis bij secretaris Eric van Veen vertelt Wim van de Bult met plezier over die beginjaren. Naast hem de huidige voorzitter René van Eldik en Herman Blom van de feestcommissie. Gouden tijden waren het. Wim: “De belangstelling was groot, in tegenstelling tot de beschikbare ruimte in de sporthal. Paul van Gemert en ik besloten er een officiële club van te maken. Na een bijeenkomst in Katrien was Badminton Club Grave een feit. Ik werd tot eerste voorzitter benoemd. Er moesten statuten worden gemaakt en het ruimtegebrek in de sporthal was een doorn in het oog. Bij toeval liep ik Cor Stienstra van Kinderdorp Neerbosch tegen het lijf. Die hadden op hun terrein een knots van een sporthal staan. Daar konden we op zaterdagochtend terecht. We groeiden uit tot veertig leden. In 1975 werd het Sportcentrum Op den Ham geopend. Daar konden we terecht. Met veel hulp van Piet Derksen van de Sportraad en de volledige medewerking van burgemeester Gerrits. Ik herinner me nog dat de belijning van het veld een fikse opgave was. Na vijf jaar ben ik met het voorzitterschap gestopt en werd opgevolgd door Tom Fonville. De club stond er. We hadden tachtig leden.”

BCG 2015
Herman Blom (“de man voor van alles en nog wat”): “Bij het 15-jarig jubileum telde BCG 120 leden. Er werd op twee avonden gespeeld. Door jeugd en senioren, zowel in competitieverband als recreatief”. René van Eldik kan er een beetje jaloers naar luisteren. “Ik ben begonnen als jeugdlid. Heb het steeds een gezellige vereniging gevonden, zowel op als buiten het veld. Bij wedstrijden zaten ook de tribunes vol. Na afloop bleef het licht in de kantine nog lang aan. Toch kregen we ook last van een veranderende belangstelling van de jeugd. Het aantal leden daalde”.
Secretaris Eric van Veen houdt uiteraard alles bij: “Op dit moment hebben we 49 senioren en 32 jeugdleden. Wie bij ons speelt kan kiezen. Je kunt meedoen aan de Dorpencompetitie, waarbij je zo’n 20 wedstrijden per seizoen speelt, of je kunt alleen voor recreatief badminton kiezen. Voor wie maar af en toe eens kan komen spelen hebben we een 10-avondenkaart. Bovendien zijn we één van de weinige verenigingen die het hele jaar door blijven spelen. Dus ook in de vakantiemaanden. We zien zelfs dat spelers van andere verenigingen uit de buurt, in de zomermaanden hier hun conditie op peil houden. De hoogte van de contributie is afgestemd op je activiteiten. Wie aan de competitie meedoet betaalt iets meer dan wie alleen recreatief speelt”. Op dit moment heeft badmintonclub Grave genoeg aan één speelavond in Laco. René: “Op donderdagavond spelen van 18.30 tot 20.00 uur de junioren. De senioren gaan daarna verder tot 22.30 uur. We spelen op zeven velden, dus er is nog plaats voor nieuwe leden. We hopen in de toekomst op een geleidelijke uitbreiding van het aantal leden. Om te zorgen dat iedereen aan spelen toekomt, of niet de hele avond dezelfde tegenstander heeft, gaat iedere 20 minuten de zoemer en wordt er gewisseld. Zo komt iedereen aan zijn trekken.”

Feest
Op zaterdag 25 april zal het in Sportcentrum Laco goed toeven zijn. Niemand minder dan de broers Dennis en Arless Tjin-Asjoe, Nederlands topbadmintonners uit de jaren ‘80, verzorgen een zeer speciale clinic voor de jeugdleden tussen 14.30 en 16.30 uur, met demo’s van diverse slagen, een warming-up, oefen- en loopvorm met racket, en een zeer speciale act, waarbij het aan humor niet zal ontbreken. De middag wordt, ook al speciaal, afgesloten met een wedstrijd tussen burgemeester Lex Roolvink en wethouder Jeroen Joon. Een middag voor de jeugd, met een hoog amusementsgehalte voor alle bezoekers. Jong en oud. De toegang is gratis. Het feest wordt afgesloten met een avond vol verrassingen in partycentrum de Brouwketel. Een avond waar leden, oud-leden en ereleden weer eens kunnen bijpraten, onder het genot van hapjes en drankjes. Feestcommissielid Herman Blom heeft het programma rond, maar houdt de lippen stijf op elkaar.

Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant