Afbeelding

INGEZONDEN: ‘De wereld op zijn kop’

Ingezonden 615 keer gelezen

Voor de goede orde breng ik de polarisatie rondom het Bovenste Hoornwerk in Ravenstein onder de aandacht. Er bestaan namelijk verschillende partijen die elkaar in de haren zitten. Laat ik vanuit een cultuurhistorische metafoor spreken over orangisten en patriotten. Ik behoor tot die laatste groep en strijd voor eerlijkheid, democratie en vrijheid van meningsuiting, aangezien ons erfgoed op twee fronten wordt aangevallen.

Ter verdediging van ons erfgoed heb ik met gelijkgestemden de Stichting Beschermd Stadsgezicht Ravenstein opgericht. Onze Stichting lijkt overbodig, want wij beschermen dat wat al beschermd is. De stad valt immers onder de wet Beschermde Stads- en Dorpsgezichten en de Monumentenwet. De orangisten daarentegen nemen stelling tegen die wetten en houden de gemeenschap in hun greep door middel van lobby, intimidatie, roddel en achterklap. Zelfs de plaatselijke heemkundekring heeft zijn blazoen bevlekt door zijn eigen statuten aan zijn laars te lappen.

Wij zijn zeer zeker niet stoffig, eerder verstandig. De kosten voor bebouwing en herinrichting van het Bovenste Hoornwerk zijn beraamd op tien miljoen; een exorbitant hoog bedrag voor een gemiddeld gemeenschapshuis. Wij zetten in op het Stationskwartier als één project, mét tunnel onder het spoor en gemeenschapshuis op de plek van `t Kempke.

Dat de Stichting Beschermd Stadsgezicht Ravenstein de bouw van een nieuw VidiReo zou traineren is een gotspe. Hadden de orangisten maar beter opgelet en zich tijdig afgevraagd waarom het Bovenste Hoornwerk sinds 1621 onbebouwd is. Omdat de wet kennelijk niet meer leidend is, dreigen zwakke bestuurders ons cultuurhistorisch erfgoed alsnog te vernietigen. Daarom is SBSR opgericht.

Als de discussie rondom het Bovenste Hoornwerk meteen breed en eerlijk was gevoerd, dan hadden wij het Hoornwerk vanaf de allereerste aanval te vuur en te zwaard verdedigd. Dat had zeker enkele jaren gescheeld. Plannen maken die wettelijk niet kloppen en vervolgens via facebook kwaad spreken over mensen die in hun recht staan, dat is pas ‘de wereld op zijn kop’!

Olga Rikken
Voorzitter Stichting Beschermd Stadsgezicht Ravenstein

www.sbsr.nl

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant