Afbeelding

Gedoe - Column Freddy Klooté

Column 1.589 keer gelezen

Het gaat weer lekker met onze bol. Op onze bol. Meningen, opvattingen, identiteiten, leeftijden, passies, en waarin je nog meer kunt verschillen met de ander, tollen over elkaar heen. Eén woord teveel en je hebt gedoe. Op de socials word je afgemaakt, als je iets zegt of schrijft waar een ander een duidelijk verschillende mening over heeft. Gedoe om soms niets. Over een speler van een eredivisieclub die zijn man niet goed dekte. Over een demissionaire minister die iets zegt wat niet bij zijn portefeuille past. Over een scheidsrechter die alles verkeerd deed. Over een koninklijke foto die gefotoshopt is. Gedoe.

Ik heb om die haarkloverijen lang kunnen lachen. Zelfs toen ik zelf het mikpunt van gedoe was toen ik mijn mening gaf over de zelfstandigheid van ons stadje. Uit alle hoeken en windstreken kreeg ik gedoe aan mijn oren. Mijn mening was anders dan de reageerder en dus niet gewenst. Ik raakte eraan gewend, maar het gevoel van gedoe bleef.

Als een persoon iets wil worden en dat in de media komt, begint het gedoe. Bladzijden vol commentaren online. Inclusief scheldwoorden, waarvan sommige, ondanks hun lelijkheid je doen lachen wegens originaliteit. Gedoe over Palestina. Over Israël. Over Gaza. Hamas. Als vroeger bij een ruzie op het schoolplein: “Ja maar hij is begonnen”. Met vaak als gevolg twee bloedneuzen, maar geen oplossing. En gedoe voor de rest van hun leven.

Afgelopen weekend moest onze koning een toespraak houden bij de opening van het Holocaustmuseum. Nou, als er iets is waar je kippenvel van krijgt, dan is het wel van de vreselijke gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog, de Joodse mensen aangedaan. Dus de koning droeg een keppeltje en de president van Israël was uitgenodigd. Ter plekke werd het een hel, als springen op het graf van een slachtoffer. Van het ministerie van Buitenlandse Zaken, waaronder dit gedoe valt, is niets te verwachten. Daar is het een onderling gedoe. Het dagblad “Trouw” schrijft: “Medewerkers verwijten het ministerie met twee maten te meten. Zo zou het internationaal recht niet van toepassing zijn, omdat de politieke koers, waarbij Nederland de kant van Israël kiest, in beton gegoten is”. Het is internationaal gedoe, waarbij het maken van een keuze voor ons, gewone mensen, praktisch onmogelijk is.

Ook de zorg voor onze aarde levert voorlopig niet veel meer op dan gedoe. De jeugd is afgehaakt, want de aarde dient ontdekt te worden. “Dat past bij mijn leeftijd en is goed voor mijn ontwikkeling. Als ik naar Afrika wil, pak ik niet de fiets, maar het vliegtuig”.

Zelfs in de wereld van hobby’s is er continu gedoe. Voetbal: drie keer na elkaar verliezen en de stoel van de trainer wankelt. Op de socials is die man een…….. En daar zijn ze weer. Scheldwoorden in alle toonaarden. “Oprotten”, is dan nog wel de braafste.

Zo, de column van deze week. Het was weer een heel gedoe.

Freddy Klooté         

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant