Afbeelding

Pestcolumn - Column Daan Jans

Column 458 keer gelezen

Het is de week tegen het pesten. Geen slecht idee om aandacht voor te vragen. Pesten is niet leuk. Of beter gezegd, gepest worden is niet leuk. Ik weet dat want ik ben ook gepest, net als zovelen. Op de middelbare school in Oss. Niet heel erg, maar wel genoeg om er op een gegeven moment een blauw oog aan over te houden. Een vernederende ervaring. Bijna net zo vernederend was de straf die de minimaal een kop grotere pester kreeg. Die was exact zo hoog als de straf die ik kreeg voor het ene scheldwoord dat eruit floepte op het moment dat het pijnsignaal mijn hersenen bereikte. Toegegeven, het was geen fraai woord maar het stond niet in verhouding met wat mij was overkomen. Er kwamen in elk geval geen ziektes in voor. Zijn drie vrienden en mede-ophitsers gingen vrijuit.

Ben ik door die hele affaire een zwakker mens geworden? Nee, dat denk ik niet. Integendeel, misschien heeft het me wel sterker en weerbaarder gemaakt. Waarmee ik niet wil zeggen dat dat voor iedereen geldt. Niet iedereen kan daar op dezelfde manier mee omgaan of wordt in dezelfde mate getreiterd.

Toch denk ik dat het voor sommige mensen niet slecht geweest zou zijn als ze vroeger wat meer gepest zouden zijn. Voorbeeld? Thierry Baudet. Een ontzettend misselijk mannetje. Nog los van zijn politieke ideeën, die op zijn zachtst gezegd meestal niet de mijne zijn. Of zijn tweets die vaak radicaal zijn of ver naast de waarheid. Datzelfde geldt voor uitspraken die hij doet, zelfs in de Kamer. Dat zou met een beetje pesten ook niet opgelost zijn. Het gaat mij om de manier hoe hij vervolgens op kritiek en reacties van tegenstanders reageert. Zo kinderachtig, hij weet verdraaid goed wat hij doet en zegt. Het is geen domme jongen. Dat akkefietje met Kaag bijvoorbeeld vorige week. Natuurlijk insinueert hij verkeerde dingen. Maar hoe verdedigt hij zich dan: “Ik heb toch alleen feiten opgesomd?” Nee lul, je zegt tussen de regels door dat Kaag een Russische spion zou kunnen zijn. Daar kunnen veel mensen niet mee omgaan en die gaan dan bedreigingen uiten. Of nog erger. En dat weet ie. Een dag later staat ie met zijn verontwaardigde kop voor de camera aan te kondigen dat ie Johan Derksen gaat aanklagen omdat die zou hebben opgeroepen hem te vermoorden. Zelfs de grootste tegenstanders van Derksen zagen direct dat hij dat niet bedoelde. Ook Baudet zag dat. Dat is zo stuitend.

Nog een voorbeeld? Vladimir Poetin: “Ik vraag toch netjes aan de mensen zelf of ze bij Rusland willen horen? Als dan 96% zegt dat te willen, geef ik daar gehoor aan.” Nee Vladje, niet als je eerst de originele Oekraïense bevolking omlegt of verjaagt. Om dan vervolgens met gewapende mannen, voor een referendum te laten stemmen waar anonieme stemhokjes ver te zoeken zijn. Zo werkt dat niet en dat weet ie.

Weet je dus zeker dat je een potentiële Poetin of Baudet in de klas hebt, pest hem dan een beetje. Net voldoende om hem een beter mens te maken. In alle andere gevallen, omarm de verschillen.

Uit de krant

Uit de krant