Afbeelding

Henk en Sjaan van Tiel uit Zeeland 50 jaar getrouwd: ‘Samen mooie en spannende tijden beleefd’

Zeeland 4.412 keer gelezen

ZEELAND – Henk (73) en Sjaan (75) van Tiel leerden elkaar in 1967 kennen in het toenmalige café De Morgenzon in Zeeland. Het legendarische horecacentrum aan de Kerkstraat bleef daarna als een rode draad door het leven lopen van het stel. Op donderdag 22 september vieren de geboren en getogen Zeelanders hun vijftigjarig huwelijksfeest. “We hebben altijd een druk bestaan gehad.”

“Mijn opa is in 1938 begonnen met De Morgenzon. Na een halfjaar overleed hij en toen zijn mijn vader en moeder in de zaak gekomen. Destijds was het nog een winkel en café. In 1963 is een zaal aan het café gebouwd en begon het eigenlijk direct goed te lopen”, vertelt Henk. De Morgenzon is ook de plek waar Henk en Sjaan elkaar in 1967 voor het eerst ontmoeten. Sjaan: “Ik ging daar vaak uit met vriendinnen en Henk hielp destijds al vaak mee in het café.” 

De Morgenzon
De vonk slaat over tussen de twee en na vijf jaar verkering stappen ze op 22 september 1972 in het huwelijksbootje. In datzelfde jaar komen Henk en Sjaan ook in de zaak. “Destijds kwam er al duizend man en was de zaak ook doordeweeks open voor onder meer vergaderingen en bruiloften”, zegt Henk. Sjaan: “In die periode stond de zaal nog vol tafels en stoelen en moesten we steeds alles ombouwen voor de weekends. Na een verbouwing in 1983 zijn we gestopt met de doordeweekse activiteiten en puur als dancing in het weekend doorgegaan.”
Na twaalf jaar boven de Morgenzon te hebben gewoond, kopen Henk en Sjaan in 1984 een pand aan de Kerkstraat 86. Henk: “Dat was toentertijd een café. We hebben dat gesloopt en op die plek ons huidige huis gebouwd. Mijn moeder, die in 1983 weduwe was geworden, heeft toen ook nog een aantal jaren bij ons gewoond.” In ruil voor de caféruimte die Henk en Sjaan hebben aangekocht, mogen zij de Morgenzon uitbreiden. “Dat kwam ons heel goed uit, want het discotijdperk groeide in die periode enorm.”

‘Steeds later’
Met de almaar groter wordende toestroom van discogangers naar ‘uitgaanswalhalla’ Zeeland breidt ook de Morgenzon in de jaren tachtig en negentig steeds verder uit. Dit wordt mogelijk door de aankoop van meerdere aangrenzende panden. In 1997 komt er zelfs een etage bovenop de zaal. Sjaan: “In die tijd waren er op zaterdagen 2.500 mensen binnen en waren we echt de hele week druk bezig om alles in het weekend goed te laten functioneren. Het uitgaan ging ook steeds langer door. In het begin tot twaalf uur ‘s avonds en op het laatst tot vier uur ‘s nachts. We lagen dan nooit voor zes uur in bed, want dan waren de chauffeurs van de busjes die we hadden lopen pas terug.”

Kentering
Eind jaren negentig ontstaat langzaam maar zeker een kentering in uitgaansland. Het discotheekbezoek loopt gestaag terug. Sjaan: “Dan vraag je je af: wat doen we verkeerd? Maar het was bij alle discotheken zo.” Volgens Henk ligt de oorzaak deels bij de opkomst van de mobiele telefoon. “Vroeger hadden jongeren elkaar de hele week niet gezien en kwamen ze in het weekend samen om op stap te gaan. Sinds de mobiele telefoon hebben ze elke dag contact. Maar ook het verhogen van de leeftijdsgrens voor alcoholgebruik van zestien naar achttien, de invoering van het rookverbod en de opkomst van festivals zijn factoren dat het discobezoek terugliep.”

Nadat in 2000 zoon Harold in de zaak komt, wordt de betrokkenheid van Henk bij de Morgenzon geleidelijk aan minder groot. Hij gaat zich steeds meer bezighouden met onroerend goed. “Ik voelde al langer dat ik daar een ‘neus’ voor had en vond dat op een gegeven moment zelfs leuker dan de Morgenzon. Bovendien wilde ik Harold niet in de weg lopen en hem de kans geven zich verder te ontplooien.” Sjaan blijft op haar beurt wel tot het einde toe actief voor de Morgenzon, die in 2007 uiteindelijk ophoudt te bestaan. “Ik ben daarna vrijwilligerswerk gaan doen voor de Zonnebloem en dat doe ik nu nog steeds.”

‘50 jaar is voorbij gevlógen’
Inmiddels zijn Henk en Sjaan bijna vijftig jaar getrouwd en kijken ze met een voldaan gevoel terug op hun leven tot nu toe. “Die vijftig jaar zijn echt voorbij gevlógen. We hebben altijd heel goed samen kunnen zijn en werken en veel mooie en spannende tijden meegemaakt”, zeggen Henk en Sjaan, die zich gelukkig prijzen met zoon Harold (47) en dochter Adriëtte (45) en hun kleinkinderen Hugo (16), Julius (13) en Saar (6). “We hebben altijd een goede band gehad met onze kinderen, hebben een leuke vriendenkring en mooie reizen gemaakt naar onder meer Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Maleisië en Amerika. Verder houden we ervan om lekker te fietsen en bridgen we regelmatig. En we zijn nog fit en gezond, dat is het allerbelangrijkste.”

Uit de krant

Uit de krant