Afbeelding

Reekse Bieb uitgebreid met Reekse Goed

Reek 672 keer gelezen

REEK - Na het succes in andere dorpen beschikt Reek sinds zondag 18 september ook over vier kasten om levensmiddelen en verzorgingsproducten met anderen te delen. Dit gebeurt onder de naam Het Reekse Goed en gaat in samenwerking met De Reekse Bieb, die al vier jaar op verschillende plekken in het dorp blauwe kastjes heeft staan met boeken om mee te nemen en te ruilen. Op vier locaties staan twee kasten: één voor boeken en één voor levensmiddelen en verzorgingsproducten. Op twee andere locaties staan alleen biebkasten.

Het delen en weggeven van levensmiddelen die je zelf niet gebruikt, is geen nieuw concept. In Zeeland gebeurt dit al enige tijd met veel succes via de zogeheten Deelhuisjes. Nu waait het ook over naar Reek. “Zeelandse initiatiefnemer Marjo Danen vroeg mij of ik zoiets in ons eigen dorp wilde opzetten”, vertelt Wilmie Peeters-School. “Helma van de Koolwijk en Marita Veldt wilden me daar wel bij helpen. Vrij snel besloten we ook De Reekse Bieb erbij te betrekken. Het is beter om samen te werken dan naast elkaar.” De werkgroep bestaat naast Wilmie, Helma en Marita nog uit Gertie Theunissen, Petra School en Ideke van Haren.

Nieuwe kastjes
Via sponsoring en schenkingen verzamelt de werkgroep de benodigde materialen om tien nieuwe kastjes te maken: zes voor boeken en vier voor goederen. “Heb je levensmiddelen of verzorgingsproducten die je niet gebruikt”, vraagt Helma, “zet die dan in een van de kasten. Wellicht heeft iemand anders er wel iets aan. Diegene kan het anoniem pakken. Dat is bijvoorbeeld fijn voor mensen met een kleine portemonnee, maar iedereen mag er gebruik van maken. Ons motto is: geef wat je kunt missen, pak of ruil wat je nodig hebt. In deze tijd hebben veel mensen het zwaar. Het is een stukje armoedebestrijding. Ook gaan we op deze manier voedselverspilling tegen.”
Bang dat de kastjes leeg komen te staan, is de werkgroep niet. Wilmie: “Ervaringen uit Zeeland en Schaijk leren ons dat veel mensen er toch wel iets inzetten. Verder hebben we een samenwerking met Het Rode Kruis. De kast op het Kennedyplein is tevens een uitgiftepunt van gratis menstruatieproducten, zodat geen enkele vrouw zonder hoeft te zitten.”

Producten in goede staat
Het plaatsen van goederen is wel een bepaalde regels gebonden. “Denk aan houdbare etenswaren, verzorgingsproducten, speelgoed en kleine huishoudelijke artikelen”, somt Gertie op. “We vragen om enkel producten te plaatsen die in goede staat en ongeopend zijn. Verder geen dingen die over de datum zijn en ook geen alcohol. Tot slot graag de spullen alleen in het kastje plaatsen. Dus niet ervoor, ernaast of erop. Als het niet past dan is er geen plek voor. Zo hopen we veel mensen te kunnen helpen.”

Locaties
De dubbele kasten van De Reekse Bieb en Het Reekse Goed staan in de Noordhoek tegenover Onder Ons, in de Brouwershof op de oprit van nummer vijf, op het Kennedyplein en voor WWA Corrie Kersten in de Schaijksestraat. De twee extra biebkastjes zijn te vinden aan de Mgr. Suijsstraat 15 en bij boerderijwinkel De Streekhoeve in de Heijtmorgen.

Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant