Afbeelding

Bever zorgt voor afgesloten straat in Reek

Nieuws 27 keer gelezen

REEK - Onlangs kwam de gemeente Maashorst tot ontdekking dat een overactieve bever een gang had gegraven onder De Steeg in Reek. Uit voorzorg werd de weg vanaf donderdag 20 januari een paar dagen afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Uit onderzoek is duidelijk geworden dat het dier vertrokken is naar een andere plek in het gebied. Na reparatiewerkzaamheden is De Steeg inmiddels weer open voor verkeer.

De Steeg was afgesloten uit veiligheid voor de weggebruikers. Om te voorkomen dat mensen de versperringsborden aan de kant zouden zetten, werden die zelfs verankerd in het asfalt. ‘De bever had deels onder de weg gangen aangebracht’, laat een woordvoerder van de gemeente Maashorst weten. ‘Het was onbekend tot hoever het dier met zijn burcht onder de weg zat. Om schade bij verkeersdeelnemers te voorkomen is de straat afgesloten geweest voor al het verkeer met uitzondering van fietsers en wandelaars. De weg zou namelijk kunnen instorten wanneer er met zwaarder vervoer op gereden zou worden. Dat risico wilden we niet nemen.’

Onderzoek
De gemeente Maashorst heeft een plan opgesteld in overleg met onder meer waterschap Aa en Maas, omgevingsdienst Brabant-Noord en de Zoogdiervereniging. Allereerst is een paar dagen gekeken of de bever nog gebruikmaakt van de betreffende gangen. Dit bleek niet het geval. Maandag 24 januari is met een ontheffing en onder toeziend oog van een ecoloog de gang open gegraven. Hierdoor werd het vermoeden bevestigd dat de bever inderdaad niet aanwezig was in de burcht. De gang is vervolgens dichtgemaakt. De weg is hersteld en weer toegankelijk voor verkeer.
Hoewel de gang niet meer in gebruik was, wijst de gemeente een nieuwe plek aan voor een zogeheten compensatieburcht. Hiervoor wordt op korte termijn wat grond op een hoop gezet die de bever als nieuwe burcht kan benutten.

Beschermde status
Ondanks zijn beschermde status zorgt de bever op een aantal plekken in Nederland voor overlast. ‘We gaan hem in Maashorst zeker in de gaten houden’, zegt wethouder Jeroen van den Heuvel. ‘De bever blijft gewoon in dit gebied vertoeven. Hij heeft zelfs op een locatie in de buurt al een andere burcht. Wij vinden het bijzonder dat deze beschermde diersoort is neergestreken in Reek. Dat is een teken dat het goed is gesteld met de natuur aan de noordelijke zijde van de gemeente Maashorst.’

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant