Afbeelding

De beste beslissingen om te nemen met je eigendom

Nieuws 4 keer gelezen

Vrijwel iedereen is in het bezit van ‘eigendommen’. Sommige van deze eigendommen zijn veel meer waard dan andere. Er zijn eigendommen, die vallen onder de noemer ‘roerende goederen’ en weer andere juist onder de noemer ‘onroerende goederen’. Als we het hebben over de roerende zaken, dan kun je vooral denken aan dingen die verplaatsbaar zijn zoals een auto, een tafel en een boek. De onroerende goederen daarentegen zijn niet verplaatsbaar. Denk maar aan een woning of een stukje land. In dit artikel gaan wij nader in op de mogelijkheden, die je hebt als je in het bezit bent van onroerende goederen.

Een perceel als bezit
Als je in het bezit bent van een stukje perceelland en wat kapitaal hebt, dan kun je ervoor kiezen om een woning te bouwen. Beschik je al over een woning? Dan kun je er een woning of appartementen op bouwen om deze te verhuren. Je investeert hierdoor en je verdient het geïnvesteerde geld weer terug. Heb je hiervoor geen kapitaal? Dan kun je naar een bank stappen om een lening of hypotheek af te sluiten, en zo je eigen bouwput te financieren..

Ik beschik over een woning
Als je al in het bezit bent van een woning, dan kun je daarop ook een hypotheek afsluiten.Met de lening kun je een andere woning kopen die misschien moderner en groter is. Je oude woning zou je kunnen verhuren. Je verdient dan geld met je oude woning waarmee je vervolgens je hypotheek bij de bank aflost.

Een wat minder bekende optie als je eigenaar bent van een woning of appartement is om aan woningruil te doen. In sommige gevallen is jouw woning meer waard en zal de andere partij je wat bij moeten betalen. Een handige tip daarbij is om je woning altijd goed te onderhouden. Voer waar nodig reparaties uit om de waarde van je huis te behouden. Of verbouw het om die waarde zelfs te doen stijgen. Iedereen wil bij verkoop natuurlijk meer voor een woning krijgen, dan dat er (ooit) voor betaald is.

Tot slot
Het hangt dus helemaal van jezelf af wat je doet met je eigendom. Mogelijkheden en keuzes zijn er genoeg. Je zult eerst in kaart moeten brengen wat je precies hebt aan ‘onroerende’ eigendommen. Je zult verder moeten nadenken over of je een woning wilt kopen, een woning wilt bouwen of ruilen. Daarnaast moet je nagaan of je een bankfinanciering nodig hebt daarvoor. Belangrijk is dat je een dusdanige besluit moet nemen, dat je in staat zal zijn om het geïnvesteerde binnen een redelijke termijn terug te verdienen.

Uit de krant