Afbeelding

Fors minder autobranden in Brabant tijdens jaarwisseling

Nieuws 7 keer gelezen

REGIO - Lockdownmaatregelen en het vuurwerkverbod lijken ook tijdens de afgelopen jaarwisseling tot minder autobranden te hebben geleid. Dat concludeert Univé op basis van onderzoek in samenwerking met Alarmeringen.nl. Nadat de coöperatie en het meldingsplatform een jaar eerder dit verband al waarnamen bij een daling van ruim een kwart minder autobranden, was met een landelijke afname van 13,5% het aantal meldingen hiervan tijdens Oud & Nieuw 2021/2022 opnieuw lager. Op regionaal niveau moest in sommige provincies de brandweer wel vaker optreden.

Meeste autobranden in Randstad
In de nacht van 31 december 2021 op 1 januari 2022 werden maar liefst 289 meldingen gedaan van een autobrand, 45 minder dan vorig jaar. Vanwege de grootste autodichtheid is het volgens Univé niet verrassend dat de meeste autobranden vanuit het westen van het land werden gemeld. Zuid-Holland vindt zichzelf ondanks een daling van het aantal meldingen van 28,5% ook dit jaar weer terug als koploper in het overzicht. Met het totaal van 88 noteerde de provincie zelfs net iets meer dan nummers 2 en 3 Utrecht (48) en Noord-Holland (38), waar de brandweer dit jaar juist vaker uitrukte voor een in brand gestoken auto.

Aanzienlijke daling autobranden in Brabant
Met bijna 40% minder meldingen bleef het aantal getroffen auto’s in Noord-Brabant dit jaar ‘beperkt’ tot dertig, wat bijdraagt aan het beeld van een relatief rustige jaarwisseling in het zuiden van het land. Ook al sloeg men vanuit Limburg en Zeeland met elf en vier keer iets vaker alarm vanwege een autobrand dan tijdens de editie van 2020/2021.

Gevolgschade op daders verhalen
‘Dat over het geheel de schade opnieuw beperkt is gebleven, is hoopvol’, stelt Johan Van den Neste, directeur van Univé Schade. ‘Bij Univé proberen we onze leden op allerlei vlakken te helpen om risico’s te voorkomen en schade te beperken, zodat de schadelast en daarmee verzekeringspremies minimaal blijven. Maar dat er elk jaar nog steeds mensen zijn die de feestvreugde rondom de jaarwisseling aangrijpen om dit soort vandalisme te plegen is onacceptabel. We stellen daarom alles in het werk om de gevolgschade hiervan op de daders te verhalen en ook als sector en maatschappij moeten we daar stappen in maken.’

Uit de krant

Uit de krant