V.l.n.r. Fred Hulsman, Anja Henisch, Annemieke van der Bijl, Louis Lefeu, Evy Boer-de Wit en Louis Boer. Rick Joosten ontbreekt op de foto.
V.l.n.r. Fred Hulsman, Anja Henisch, Annemieke van der Bijl, Louis Lefeu, Evy Boer-de Wit en Louis Boer. Rick Joosten ontbreekt op de foto.

Pasar Pusaka op 17 en 18 september in en om Esterade Grave

Grave 2.265 keer gelezen

Door Freddy Klooté

GRAVE - Evy Boer-de Wit heeft haar man Louis Boer meegenomen. Ook lid van de werkgroep Pusaka, onderdeel van de Stichting Indië-Herdenking. Evy: “De belangstelling voor het leven van Indische Nederlanders is, wellicht mede door de herdenkingen, enorm toegenomen. Een lang verborgen geschiedenis is als een oud, spannend, maar ook dramatisch boek opengeslagen. En velen hebben de inhoud tot zich genomen. Met verbazing. Met schaamte ook. Met jaloezie voor het schitterende decor waarin zich zoveel afspeelde. Na het succes van de Indië-herdenkingen is een werkgroep opgericht om allerlei andere activiteiten te organiseren over het leven van Indische Nederlanders. Voor hun nazaten en hun medebewoners in Grave en omstreken”. (foto: Hans Huizing)

De Stichting heeft er geen gras over laten groeien. Na een vraag wie er in de werkgroep wilde komen helpen, staat het eerste evenement al in de steigers. Fred Hulsman en zus Anja Henisch, Annemiek en Louis Lefeu en Evy en Louis Boer stroopten de mouwen op. Ze hebben gedacht, gepast en gemeten, gekeken wat wel en niet kan, waar een evenement kan en met hulp van diverse andere mensen is een geweldig programma vastgesteld. Louis en Evy Boer lichten het toe. Enthousiaste mensen, die weten waar ze het over hebben.

Louis: “We noemden het eerst een Pasar Malam, maar zijn toch gegaan voor een Pasar Pusaka. De festiviteiten moeten een indruk geven van het Indisch Erfgoed, We willen zoveel mogelijk laten zien en ervaren van het leven in het voormalig Nederlands-Indië”.

Evy is de meest geschikte vrouw om allerlei plannen ook door te zetten. Samen met de hele werkgroep en met hulp van leden van de Stichting, maar ook van Graafse mensen die met plezier een steentje bijdragen aan de organisatie van een festijn over het verleden van hun stadgenoten. Evy: “Van alle kanten hebben we hulp gekregen. Het was werkelijk fantastisch. We hebben de deur naar ons verleden nu wagenwijd open gezet en velen gaan er met open vizier naar binnen. De werkgroep Pusaka is van plan om nog meerdere activiteiten te organiseren. Maar laten we beginnen met het eerste”.

Programma
Het programma op 17 en 18 september in en rond Esterade aan de Estersvaldlaan in Grave, mag de naam ‘gevarieerd’ met trots dragen. Evy: “Op zaterdag en zondag is de Pasar Pusaka van 12 tot 18 uur. Met een tentoonstelling van foto’s en objecten uit Nederlands-Indië. Foto’s vanaf 1900 tot nu. Uit de vele inzendingen hebben we een keuze gemaakt. De uitwerking van al het moois was in handen van Marita en Tom Schouten. Ook de vele nostalgische voorwerpen uit het dagelijks leven zal menigeen herkennen. Van angstwekkende herinneringen bij voorwerpen uit de gevangenkampen tot herkenning van dagelijkse gebruiksvoorwerpen. Verder is er een powerpoint-presentatie met nog veel meer foto’s. Mensen van de organisatie lopen rond en kunnen informatie geven”.
Louis: “Verder is er een kraampje met Indische boeken, vergaard door Freek Huizing. De Wereldwinkel Grave is er met Indische specialiteiten en er is een kraampje met gebatikte kleding die te koop is. Mooiland is zo vriendelijk geweest om voor de jeugd een springkussen te sponsoren, waarvoor natuurlijk onze dank”.

Tante Lien

“En op zaterdag hebben we een wel heel speciale gast: Tante Lien. De televisiester uit de jaren ’80 van de vorige eeuw, die met haar sketchjes, liedjes, speciale dansjes en bijzondere verhalen een miljoenenpubliek aan zich wist te binden met haar Late Late Lien Show”, vertelt Evy enthousiast. “Ze zat daarbij vaak in een pauwenstoel. Die wilden we ook wel hebben. Na een oproep op Facebook kregen we bericht van Ben de Bruin van de Brouwketel, dat hij er zo één had en dat we die natuurlijk mogen gebruiken. Ik word zo blij van alle medewerking van diverse mensen. Er is zowel op zaterdag als zondag live muziek van Vivie en Jac van Gemert en een demonstratie van Pencak Silat, een verdedigingssport. Op zondag is er muziek van Vincie Gijsbers. Voor beide dagen is de entree gratis. En dan natuurlijk het eten. Iets waar Indische Nederlanders om bekend staan. We hebben diverse kraampjes van gerenommeerde koks die hun zalige hapjes te koop zullen aanbieden. Saté, loempia’s, nasi, lemper, bapao, sambal, pangsit, frikadel goreng en nog vele andere lekkernijen. Je hapje wordt geserveerd op een rieten bord, waar je twee euro voor betaalt als statiegeld, dat je bij inlevering weer terug krijgt natuurlijk. Zorgen we meteen dat we ook de natuur te vriend houden”.


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant