Afbeelding

Neem een kijkje in Gemaal Van Sasse

Grave 1.177 keer gelezen

GRAVE - Waterschap Aa en Maas stelt iedere laatste zondag van de maanden april tot en met juli gemaal Van Sasse in Grave gratis open voor publiek. Rondleiders leggen uit hoe een gemaal werkt en nemen bezoekers mee terug in de tijd. Het gemaal is geopend tussen 11 en 16 uur en ligt op een prachtige plekken aan de Maas waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen.

Waar het riviertje De Raam uitmondt in de Maas is gemaal Van Sasse sinds 1929 in gebruik om het waterpeil in de Raam beter te kunnen regelen. Zolang de Maas laag staat, loopt het water van de Raam onder het gebouw door de Maas in. Komt de Maas hoger dan de Raam, dan pompt het gemaal het water in de Maas. Het gemaal is vernoemd naar de eerste voorzitter van waterschap de Maaskant, die vandaag de dag een verrassende en spectaculaire rol speelt tijdens de rondleiding. Gemaal Van Sasse ligt aan de Mars van Wijthdijk 1 in Grave.

Vispassage en waterweetjeswandelroute
Tijdens een bezoek kun je ook de vistrap naast gemaal Van Sasse bekijken. Deze bijzondere vistrap laat vissen veilig onder het gemaal door zwemmen, waardoor het gebouw geen barrière vormt en vissen vanaf de Maas naar de Raam toe kunnen. Bij gemaal Van Sasse begint en eindigt bovendien een waterweetjeswandelroute die je langs mooie plekken in de omgeving leidt. In het gemaal kun je de map met de route krijgen.

Uit de krant