Afbeelding

Grootse actiedag Voedselbank Oss op zaterdag 10 december

Algemeen 352 keer gelezen

REGIO - Bij liefst twaalf supermarkten en zes speciaalzaken houdt de Voedselbank voor Oss en Omgeving zaterdag 10 december een inzamelingsactie. Aan de klanten van al deze winkels wordt gevraagd een extra product of munt te kopen voor de voedselbank. Zo hoopt de organisatie voor de feestdagen en eerste maanden van 2023 de voedselpakketten goed en gezond te kunnen samenstellen. Nog nooit is een actie van de Voedselbank zo omvangrijk geweest. Ook bij de locatie van de Voedselbank in  de Rossinistraat kunnen producten worden afgegeven.  

Het is voor het eerst na de eerste grote inzamelingsactie in 2019 dat de Voedselbank massaal aanwezig is in de regio. De afgelopen jaren was dit door het coronavirus onmogelijk. Vorig jaar werd wel op de locatie van de Voedselbank een drive through gehouden. Volgens campagneleider en bestuurslid van de Voedselbank Henk Snijders was die vorm inzameling een welkom alternatief. “Maar onze ervaring is als we bij de winkels staan, dat we meer ophalen”, zegt hij. “De mensen zijn dan eerder bereid iets te kopen voor de Voedselbank.”

Grote regio
De Voedselbank is door de hele regio aanwezig. “Natuurlijk in Oss, maar ook in Geffen, Lith, Berghem, Ravenstein, Herpen, Heesch en Schaijk”, somt Snijders op. “Dit vergt een hele organisatie. We kunnen onmogelijk al die locaties met onze eigen zestig vrijwilligers bemensen, daarom is het verheugend dat we zowel hulp krijgen.” Deze mensen komen uit de politiek of zijn docenten van het Maaslandcollege, leden van serviceclubs, armoedewerkgroepen en andere personen die de Voedselbank een warm hart toedragen. De campagneleider is blij dat bijna tweehonderd mensen die dag hun handen uit de mouwen steken.
De actie wordt de gehele dag ondersteund door een live radio-uitzending van Mfm Brabant. Er staat die dag een mobiele studio in de AH-supermarkt aan het Burchtplein in Oss. Zo zal in de uitzendingen ieder uur worden bijgehouden hoe het staat met de inzameling. Mfm Brabant verleent al vanaf 2019 ieder jaar in december steun aan de Voedselbank. De dj’s zullen zaterdag weer tal van mensen interviewen over de actie.

Supermarkten en speciaalzaken
Voor het eerst doen dit jaar naast supermarkten speciaalzaken mee. Dat zijn de winkels in het Osse winkelcentrum De Ruwert die ook levensmiddelen verkopen. Snijders is blij met het initiatief van het winkelcentrum, waar naast de supermarkten AH en Nettorma andere winkels zich eveneens inzetten voor de Voedselbank. “Dat geeft ongetwijfeld een speciale verbondenheid die dag in het winkelcentrum.” Bij Keurslager Peters, kaaswinkel Den Elzen, Schouten groenten en fruit, de Visscher en de bakkerijen Bakker Bart en Lamers zijn op 10 december muntjes te koop voor 1 euro. Voor dat bedrag kan de Voedselbank dan later producten kopen bij deze winkels.

‘Alles duurder’
Meer dan ooit doen mensen een beroep op de Voedselbank. In de afgelopen maanden heeft de organisatie het aantal huishoudens voor voedselpakketten fors zien stijgen. “Tot wel veertig procent ten opzichte van het aantal in de zomer.” Voorzitter Piet Coolegem vermoedt dat het einde van de stijging nog niet in zicht is. “Alles lijkt wel duurder te worden. Dan zijn er gewoon meer mensen die het zwaar hebben om rond te komen. ”Een deel van de opbrengst komt ten goede aan de Voedselbank Uden/Veghel. “We hebben een overlappend gebied in een deel van de plaatsen waar we deze actie houden”, stelt Snijders. “Daarom is het logisch om te delen. De Voedselbanken hebben altijd al een traditie om elkaar te steunen. Waar de noden hoog zijn, helpen we.”

Waar kun je zaterdag 10 december terecht in het Arena-gebied?

  • Herpen: Plus, Rogstraat
  • Ravenstein: Boni, Schaafdries
  • Schaijk: Albert Heijn, Kapelanieplein
  • Schaijk: Jumbo, Kapelanieplein
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant