Afbeelding

Nader bekeken: Stimuleringsmaatregelen voor de bouw

Nieuws 5 keer gelezen

Het btw-tarief voor bijvoorbeeld een verbouwing of renovatiewerkzaamheden aan de eigen woning gaat tijdelijk omlaag. Het is een van de maatregelen van minister Jan Kees de Jager van Financi

 

Het voorstel bestaat concreet uit zes maatregelen:

  • Lager btw-tarief. Voor verbouwing en herstel van een woning die minimaal twee jaar oud is, geldt tussen 1 oktober 2010 en 1 juli 2011 een verlaagd btw-tarief van 6 procent (in plaats van 19 procent). Dit lage btw-tarief is van toepassing op arbeidsloon, niet op materialen.
  • NHG-garantie. Ook in 2011 ligt de grens voor een hypotheek met NHG-garantie op € 350.000. Hierdoor kunnen kopers een jaar langer profiteren van de voordelen van de hogere NHG-grens.
  • Dubbele lasten. De periode waarin mensen met dubbele hypotheeklasten (nieuw huis gekocht, oude woning nog niet verkocht) voor beide huizen in aanmerking komen voor hypotheekrenteaftrek gaat voor alle situaties van twee naar drie jaar. Deze tijdelijke regeling vervalt eind 2012.
  • Hypotheekrenteaftrek na verhuur. De regeling waarbij men na een verhuurperiode weer recht heeft op hypotheekrenteaftrek wordt met één jaar verlengd en loopt nu tot eind 2012.
  • Overdrachtsbelasting. Als in 2011 een woning wordt gekocht en datzelfde huis binnen een jaar weer wordt doorverkocht dan is bij de tweede verkoop alleen overdrachtsbelasting verschuldigd over de eventuele winst. Dit is een uitbreiding van de termijn. Op dit moment geldt de vrijstelling als een woning binnen een half jaar wordt doorverkocht.
  • Woningbouwprojecten. Eerder heeft het kabinet, verdeeld over drie tranches, ongeveer 350 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het ondersteunen van woningbouwprojecten die als gevolg van de crisis zijn stilgevallen of niet van start konden gaan. In 2010 is door gemeenten circa 37 miljoen euro uit de eerste twee tranches terugbetaald, omdat de bouw niet tijdig kon beginnen. Dat geld wordt nu ingezet voor projecten die bij de derde tranche zijn afgevallen omdat het toen beschikbare budget op was.

Fiscaal gunstig vergoeden
Werkgevers hebben een aantal mogelijkheden om fiscaal gunstige vergoedingen of verstrekkingen aan werknemers te geven. Het betreft in de eerste plaats uitgaven om de dienstbetrekking ‘naar behoren’ te vervullen.

Smartphone: Als je over een smartphone, zoals de Blackberry, van je werkgever beschikt, mag je deze fiscaal aanmerken als een telefoon. Als je deze voor meer dan 10% zakelijk gebruikt, blijft belastingheffing achterwege.

Spaarloon: Het gespaarde bedrag moet vier jaar op de geblokkeerde rekening blijven staan. Daarna mag je er vrij over beschikken. Als het spaarloon wordt gebruikt voor bijvoorbeeld de aankoop van een eigen woning, geldt de vierjaar termijn niet.

Jubileumuitkeringen: tot maximaal het bedrag van één maandloon onbelast.

Relatiegeschenk: eenmaal per jaar € 70, het meerdere is belast. De werkgever betaalt over het vrijgestelde bedrag 20% eindheffing.

Overlijdensuitkeringen: drie bruto maandsalarissen belastingvrij, ook als de partner of een kind overlijdt.

Telefoon en internet: onbelast bij minimaal 10% zakelijk gebruik.

Computer: onbelast bij minimaal 90% zakelijk gebruik.

Bedrijfsfitness: onder voorwaarden onbelast.

Gerard Faassen, accountant

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant