Afbeelding

Zondag 17 december Kerst op Kinderboerderij Velp - Feest voor kinderen, ouders en dieren

Velp 1.234 keer gelezen

Door Freddy Klooté

VELP - Tijdens haar rondreis door alle kernen van haar gemeente Land van Cuijk bezocht burgemeester Marieke Moorman uiteraard ook Velp. Natuurlijk nam ze daar een kijkje op de Kinderboerderij Buiten-“Gewoon”. Tijdens de bijeenkomst op de boerderij sprak de burgemeester vol lof over de belangeloze inzet van de vele vrijwilligers en al het fraais dat daaruit is voortgekomen: “Iets om als gemeente trots op te zijn”.

De kinderboerderij is begonnen als dierenpark voor de cliënten van de Binckhof. De bewoners konden er ook hun dagelijkse werkzaamheden verrichten. Maar er veranderde nogal wat in de zorg voor mensen met een beperking. Ze werden over diverse huizen in de toenmalige gemeente Grave verdeeld en het mooie en leerzame dierenpark dreigde geschiedenis te worden. Dat was voor een aantal liefhebbers van het park een verschrikkelijke gedachte en onder leiding van Velpenaar Wim Brands werden de koppen bij elkaar gestoken, vrijwilligers bij elkaar gezocht, contact met de gemeente opgenomen, een bestuur gekozen en kon in 2022 het tienjarig bestaan van de Stichting Kinderboerderij Buiten-“Gewoon” gevierd worden. De kinderboerderij is te vinden op het landgoed Marïendaal, achter de brede school De Verrekijker.

Bestuur
Het huidige bestuur bestaat normaal uit vijf personen. Er zijn momenteel twee vacatures. Één van de nieuwe vrijwilligers van de kinderboerderij is Hans Klein. Iedereen die wel eens met het Merletcollege te maken heeft gehad, weet wie dat is. Hans heeft er 21 jaar gewerkt als lid van de directie en is onlangs met pensioen gegaan: “En dan ga je kijken op welke manier je de vrijgekomen tijd wil doorbrengen. Ik woon vlakbij de kinderboerderij en had er al een stevige band mee”. Hans lacht als hij mijn verbaasde blik ziet: “Ik heb jarenlang in het weekend de dieren gevoederd. Bovendien wilden de kleinkinderen, als ze bij ons waren, altijd wel naar de kinderboerderij. En dat was telkens weer genieten. Dus toen ze me vroegen of ik de p.r. voor de kinderboerderij wilde doen, heb ik niet lang geaarzeld. Naast het bestuur zijn er een heleboel trouwe vrijwilligers. Ik denk ook dat er maar weinig mensen uit de voormalige gemeenten Grave, maar ook uit Reek en Schaijk nog nooit met hun (klein)kinderen op de kinderboerderij geweest zijn. We zijn trouwens aan het uitbreiden. Er komt een nieuw gebouw bij, met volière en sanitair”.

‘Traditie’
Hans Klein: “Het is al bijna traditie dat er rond Kerstmis iets speciaals op de kinderboerderij wordt georganiseerd. Dit jaar nodigen we kinderen en hun (groot)ouders, ooms en tantes, volwassenen en dierenvrienden uit om de Kerstsfeer op de kinderboerderij te proeven. Op zondagmiddag 17 december tussen 13.00 en 16.00 uur gaan we helemaal los in Kerstsfeer. Met aandacht voor het Kerstverhaal, met levende Kerstfiguren als Jozef en Maria. In een grote Kerststal natuurlijk. Met bekende beelden die in de kerk van Velp bekend zijn. Kinderen kunnen tegen een vergoeding van 4 euro een strippenkaart kopen waarmee ze aan de diverse speciale activiteiten kunnen meedoen: spelletjes, knutselen, brood bakken, ze krijgen een versnapering, ze kunnen hun wensen opschrijven voor de speciale wensboom. De Kerstman loopt rond met een zak vol lekkers. Ook het IVN doet mee. Die zitten vlakbij de dassenburcht en de kinderen kunnen een dassenspel doen. Er is een fototentoonstelling binnen met natuurfoto’s. Natuurlijk mogen ook de dieren bezocht worden. Sommige dieren mogen ook geknuffeld worden. Hierbij zijn begeleiders van Dichterbij aanwezig. Er zijn ook kraampjes van de cliënten van Dichterbij, die in het oude postkantoor in Grave werken aan leuke kerstspulletjes. En natuurlijk is er ook een “binnen” waar diverse drankjes te koop zijn, waaronder de bekende glühwein. Tine Opsteegh heeft weer voor haar befaamde erwtensoep gezorgd”.

Hans moet even ademhalen, na deze opsomming van activiteiten: “Je snapt wel dat we dankbaar zijn voor de medewerking van de vele vrijwilligers, zonder wie we een feest als dit niet eens zouden kunnen laten doorgaan”.

Wie verhinderd is, maar de kinderboerderij toch eens wil bezoeken, hierbij de openingstijden: maandag–vrijdag 11-16 uur, zaterdag, zondag en feestdagen 14-16.30 uur.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant