Afbeelding
René Theunissen

Eindelijk Sint Jansfeest weer gevierd in Neerlangel

Ravenstein 874 keer gelezen

NEERLANGEL - In Neerlangel kon na twee jaar weer samen stilgestaan worden bij de geboortedag van de patroonheilige en naamgever van het Sint Jansgilde. Vrijdag 24 juni werd het plechtig Lof gehouden in de Sint Janskerk, inclusief Latijnse gezangen. Daarna kwam het gilde samen om bij te kletsen en zich voor te bereiden op de festiviteiten van zondag. Ook was er aandacht voor de jubilarissen binnen het gilde: Ilse de Kleijn-Brands vierde haar zilveren jubileum (25 jaar lid) en Joop en Elly Peters-van Wijchen zijn al 40 jaar lid. Dit werd gevierd met champagne en taart. 

Op zaterdag werden de laatste voorbereidingen getroffen voor de grote dag en zondagochtend waren de leden in alle vroegte al te vinden op het kerkplein om alles klaar te zetten voor de Heilige mis. De aanwezigen vonden het fijn om na al die tijd weer de bekende gezichten te zien in Neerlangel. Tijdens de viering werd stilgestaan bij de leden die het gilde in coronatijd zijn ontvallen en was er aandacht voor de overleden vrienden van Sint Jan. Traditiegetrouw hebben de kinderen onder leiding van Johannes weer de bloemen en kruiden geplukt, die gebruikt gaan worden als St. Jansstro in de kribbe van de kerkstal in het St. Janskerkje in december.
Na de viering was er koffie en al snel werd gestart met het koningsschieten. Daar werd het geduld flink op de proef gesteld. Na heel veel rondes viel de vrije vogel als eerste. Na 244 schoten haalde Mijntje Guelen uit Ravenstein de vogel naar beneden. Niet lang daarna schoot Sjaak Kuijpers (273 schoten) zichzelf tot Dagkoning van het Sint Jansgilde. Als laatste werd ook bekend wie de ‘Eer van Neerlangel’ verdiende bij het St. Barbaragilde uit Ravenstein: Ton van Winssen (265 schoten). De winnaars werden zoals gebruikelijk getrakteerd op een vendelgroet. Dit jaar was daar een verrassing bij. Ries de Kleijn (13) mag zich de jongste vendelier van het St Jansgilde noemen. Hij vendelde voor het eerst met een prachtig nieuw vendel mee en oogstte veel bewondering van de gildebroeders en -zusters en alle andere aanwezigen. Dat was het slot van een prachtige, droge editie van het Sint Jansfeest in Neerlangel.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant