Afbeelding
LanderdFotografie Marc_van_Zuylen

Moed en doorzettingsvermogen - Column burgemeester Paul Rüpp

Maashorst 1.125 keer gelezen

Het was een turbulente maand, september. Het college is volop bezig geweest om de begroting voor 2023 op te stellen en dat viel met alles wat er op ons afkomt nog niet mee. De vooruitzichten waren een paar maanden geleden immers nog zeer rooskleurig met een verwacht positief saldo voor einde 2023. Maar door de oorlog in de Oekraïne die ook leidt tot een energiecrisis en hoge inflatie, zijn de vooruitzichten ineens minder rooskleurig. Allereerst geldt dat voor veel gezinnen in Maashorst die het nu moeilijker hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Maar het geldt ook voor de gemeente zelf die met veel hogere energierekeningen wordt geconfronteerd: in de gemeentelijke en sportaccommodaties en de wijk- en buurtcentra. Toch zijn we erin geslaagd om de lasten voor inwoners van Maashorst niet te verhogen. Het betekent wel dat we einde 2023 in de min schieten, maar dat vangen we op met de algemene reserve. Daarnaast zijn we ook met een taskforce bezig om te kijken hoe we op onorthodoxe wijze inwoners kunnen helpen die in financiële moeilijkheden dreigen te raken. Daar hopen we in de loop van oktober duidelijkheid over te geven. We zetten nu alle zeilen bij. Net als onze inwoners. Want al voelt niet iedereen dat misschien zo, onze vrijheid en manier van leven in een democratische rechtstaat staan wel degelijk op het spel. Als Oekraïne valt en Poetin zijn gang kan gaan, is het hek van de dam. Dat vrezen zeker de Baltische Staten en de landen van het voormalig Oostblok. Zij weten wat het betekent om onder de Russische knoet te moeten leven.

Dat hebben ook onze veteranen gezien. Op Veteranendag 17 september waren er meer dan 50 van hen vertegenwoordigd in Theater Markant. Ton van Hooff kreeg daar het Draaginsigne Gewonden. Een bijzondere erkenning voor zijn inzet, moed, trouw en opofferingsgezindheid. De verhalen van de veteranen – we hebben er in de gemeente Maashorst meer dan 500! – kwamen die dag los. Over Nederlands-Indië, Korea, Libanon, Bosnië en Irak, Afghanistan en Mali verhaalden zij welke vaak schrijnende taferelen zij aantroffen. Landen waar het niet vanzelfsprekend is dat je je vrij kunt uiten zonder gevaar voor opsluiting of erger. Of waar je je seksuele geaardheid moet verbergen, of je vrouw-zijn. Waar je niet een andere dan de voorgeschreven religie mag beoefenen of andere politieke opvattingen. Kortom, waar je steeds op je qui vive moet zijn. Dat vraagt moed en doorzettingsvermogen van onze militairen die op uitzending waren of worden gestuurd en het vraagt ook moed van de bevolking die zich tegen de dictatuur verzet.

Een beetje van die moed en doorzettingsvermogen heb ik nu ook zelf nodig. Nog geen vier weken geleden werd toevallig geconstateerd dat ik blaaskanker met uitzaaiingen heb. Een moeilijk te bestrijden vorm. Ik zit nu nog in de onderzoeksmolen, maar hoop dat de behandelingen snel kunnen beginnen. De overweldigende hoeveelheid bloemen, brieven, kaarten, appjes, sms’jes en mails die ik mocht ontvangen nadat dit bekend werd, deden mij en mijn gezin goed. Het zijn er te veel om iedereen persoonlijk te kunnen bedanken. Dus bij dezen: BEDANKT! Ze geven me moed en stimuleren mijn doorzettingsvermogen.

Paul Rüpp
Burgemeester gemeente Maashorst

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant