Afbeelding

‘De technische commissie van Herpinia greep me bij mijn strot en liet niet meer los’

Herpen 989 keer gelezen

HERPEN - Als de wegen van trainer Hans Lathouwers en Rhode begin 2022 lijken te gaan scheiden slaat het Herpinia-bestuur razendsnel toe. De ervaren hoofdcoach moest en zou volgend seizoen voor de groep staan in Herpen, en zo geschiedde. Lathouwers licht zijn keuze voor Herpinia toe in gesprek met de Arena Voetbalkrant. (foto: Matt Gerrits)

Een echte dorpsclubs-trainer, zo omschrijft de in Amsterdam geboren en in Den Bosch getogen Lathouwers zichzelf. Iets wat gezien zijn CV alleen maar onderschreven kan worden. Zo was hij in het verleden onder andere actief bij Haarsteeg, Emplina, DVG en als laatst eersteklasser Rhode. Hoewel een overstap vanuit de Eerste Klasse naar een Vierdeklasser menig wenkbrauw doet fronzen, is dit volgens Lathouwers van ondergeschikt belang.
“Het gaat mij voornamelijk om het gevoel wat ik krijg bij een club. Als trainer heb ik vrijwel alle klassen gehad, dus daar kijk ik niet naar.”

Daadkracht
Waar de nieuwe hoofdtrainer wel door overtuigd raakt, is de daadkracht in Herpen. “Zodra bekend werd dat ik Rhode ging verlaten heeft de technische commissie van Herpinia mij bij de strot gepakt en nooit meer losgelaten.”

Het feit dat de club graag met hem in zee wil en de prettige gesprekken met het bestuur, zorgen ervoor dat alles vrij snel beklonken is. Zodoende staat Lathouwers dit seizoen langs de lijn op De Wilgendaal, waar hij in zijn eerste maanden al een goede indruk krijgt van de vereniging.

Keurige vereniging
Het is een periode waarover Lathouwers uitermate tevreden is, met name over de mogelijkheden en de sfeer binnen de club. “Ik heb gemerkt dat Herpinia een keurige vereniging is. Alle commissies staan in nauw contact met elkaar, wat ik persoonlijk erg belangrijk vindt. Alles wordt hier snel en goed geregeld, dat is fantastisch.”

‘Mooi hoofdveld’
Daarnaast roemt de trainer de aanwezige faciliteiten in Herpen. “Er is een mooi hoofdveld met tribune en een gezellige kantine, eigenlijk zit er alles op en eraan.” Het enige minpunt is volgens Lathouwers het ontbreken van een kunstgrasveld. “Wat dat betreft ben ik bij mijn vorige verenigingen echt verwend. Het doortrainen in de winter wordt daardoor zo veel makkelijker, maar het heeft ook wel zijn charme om dan op natuurveld te trainen. Zo was het immers ook toen ik ooit begon als coach.”

‘Uitdaging’
Sportief gezien is de coach ook content met zijn nieuwe werkgever. “We hebben een leuke, goede groep waarmee we al enorm veel aan het leren zijn.”

Hoewel Lathouwers dorpsclubs gewend is, merkt hij in Herpen wel het verschil in formaat met zijn eerdere werkgevers. “Een mooie uitdaging”, vindt de trainer. “Rhode is bijvoorbeeld een vereniging met 1200 leden, waardoor er voldoende mogelijkheden zijn om afwezigen in het eerste elftal op te vangen. Hier in Herpen heb ik momenteel een spelersgroep van vijftien spelers, waarna het toch even kijken wordt zodra er een aantal spelers wegvallen.”

Lathouwers doelt hiermee op het tweede elftal en de jeugd, waar hij als trainer van buitenaf zijn ogen absoluut niet voor wil sluiten. “Het is altijd belangrijk om jeugdige talenten gaandeweg in te passen in het eerste, dit wil ik ook bij Herpinia doen door ze passende uitdagingen te bieden. Daarbij moet je denken aan meetrainen en zo nu en dan een oefenwedstrijd spelen.”

Een goed begin
Met een aardige selectie en potentiële talenten uit de jeugd heeft Lathouwers de beschikking over een prima spelersgroep. Dit blijkt ook in de bekercampagne, waarin naar behoren wordt gepresteerd tegen Derdeklassers EGS’20 en FC Schadewijk. Toch is er volgens de trainer nog lang geen reden voor een hosanna-stemming. “Tuurlijk is het lekker om een goede voorbereiding te draaien, alleen dit biedt natuurlijk geen garanties.”

De Bosschenaar refereert naar zijn carrière als speler, waarin hij ooit na een klinkende voorbereiding kansloos de laatste plaats bezette in de winterstop. “Daarom spreek ik traditioneel gezien ook pas de allerlaatste trainer voor de competitie een concrete doelstelling uit na goede gesprekken met mijn spelers.”
Toch wil Lathouwers er vooraf wel een voorspelling op loslaten. “Zoals ik het nu bekijk moeten wij proberen mee te doen bij de eerste zes en wie weet lukt het dan wel om te stunten in de vorm van een prijsje. ”

Doelstelling
Hoewel de doelstelling dus al voorzichtig doorschemert wordt de Vierde Klasse H voor Lathouwers een behoorlijke ontdekkingsreis. “In mijn trainerscarrière ben ik voornamelijk actief geweest in district Zuid 1, waardoor ik nu bij clubs terecht kom waar ik nog nooit geweest ben.”
Toch zal de trainer zich zo goed mogelijk voorbereiden op wat komen gaat. “Er zijn altijd spelers die de nodige dingen onthouden van tegenstanders uit eerdere duels, daar zal ik een beroep op moeten doen komend seizoen.”
Daarnaast heeft Lathouwers ook de nodige connecties uit het trainersgilde. “De onderlinge lijntjes zijn vrij kort, dus we zullen wekelijks goed voorbereid aan de start staan.”

Siem van Merwijk

Selectie Herpinia
Nik Arts
Jesse van Boekel
Robin Derks
Gijs van den Heuvel
Mike Janssen
Rowdy Megens
Wesley Megens
Willem van Ras
Job van Roosmalen
Rubin Schoenmakers
Tim Siebers
Tom van Sonsbeek
Mike Bouman
Bas van Casteren
Beau van Dieten
Jeroen van Leeuwen
Miquel van de Linden
Harm Megens
Niek Thijssen
Jelle Vos
Twan Ceelen
Pim Verwijst
Thomas Hartogs
Sander van Eijk
Sam de Grauw
Finn van Erp
Tim Dekkers
Jelco Danen
Jop Verreijt
Tijn Jans

Trainer:
Hans Lathouwers

Assistent-trainers:
Berrie Hoefnagel
Luc van Zuijlen

Keeperstrainer:
Johan van Griensven

Verzorger:
Paul van Otterloo

Uit de krant

Uit de krant