Afbeelding

Visite - Column Jan van As

Column 541 keer gelezen

Volgens mijn beperkte waarneming ter plaatse hebben ze bij de familie Lap, of de mensen die er nu wonen, nog nooit zoveel visite gehad die zich op het laatste moment bedenkt en omkeert. We hebben het hier over het huis aan de rand van het bos met ooit heel veel nertsenstallen. Om een en ander duidelijk te maken, moet ik eerst iets vertellen. Bij een receptie trof ik een meneer die verkeersleiders opleidt. Hij vertelde onder andere dat mensen in auto’s heel vaak kuddedieren zijn en de voorligger gewoon blijven volgen. Dus als er een bord staat dat je niet naar rechts mag en een paar bestuurders doen dat toch, dan denken de anderen dat het wel meevalt en zij er ook in mogen.

Reeds enige tijd stond er bij het begin van de Reekseweg in Zeeland, vlakbij de eierautomaat, een groot geel bord met de tekst ‘Deze weg is gesloten op 10 april’. Ik zag dat bord elke ochtend en deze tiende april wilde ik met Zappatoo naar de Mineursberg. Toen ik bij de rotonde kwam, zag ik dat alle auto’s gewoon de Reekseweg opreden en ik dacht dat ze dus nog niet begonnen waren. Maar ik zag ook dat er opvallend veel auto’s terugkwamen, dus ging ik meteen links de Kreitsberg op en zocht een plekje voor mijn auto. Dat plan lukte prima en we startten onze wandeling dus een paar kilometer van het bos af. In dat bos was het inmiddels een enorme puinhoop aan het worden. Auto’s blijken niet verder te kunnen dan Pietje Hei/van Lith vrachtwagens. Daar stonden de verkeersleiders in gele pakken en die stuurden de auto’s rechts en dus terug over Langenboom. Rechtdoor kon niet, want er stond een enorme freesmachine en wie daar bekend is gaat links en duikt 100 meter verder het bos in, hemelsbreed achter de hertenfarm. Dit zandpad is erg nat en veranderde in ’n mum van tijd in een onbegaanbare modderpoel. Daarna gaan ze dan richting Rustvenseweg of gaan richting de grote weg waar ze dan vlak voor de rotonde illegaal links of rechts draaien. Op die Rustvenseweg weg loop ik met mijn hondje. De chauffeurs zijn gefrustreerd en sacherijnig en hebben haast, dus rijden ze vlak langs ons op en ik besluit in de berm te gaan lopen. Normaal loopt Zappatoo daar los, want daar komt helemaal niemand langs, hooguit een fietser.

Bij de grens van Reek en Zeeland staat een bordje met aan de ene kant ‘Rusven’ en aan de andere kant ‘Rustvenseweg’ (geen tikfout). Op dat punt kun je links richting de grote weg en die oversteken. Er staat een bord met balk en ‘alleen voor bestemmingsverkeer’. De getergde chauffeurs rijden daar gewoon in, maar de weg oversteken lukt niet omdat er een ongeluk in Cuijk is gebeurd, waardoor er een constante stroom van auto’s is. Dus zetten ze terug richting Rusven. Dit levert levensgevaarlijke situaties op en een kleine botsing.

Via de bossen wandelen wij verder en na de nertsenstallen gaan we weer op zoek naar onze auto. Als we in de verte het huis van Lap zien, dan zien we daar een zee van autolampen aankomen. Deze mensen hebben na de linkse afslag bij Van Lith de asfaltweg gevolgd en die leidt specifiek en alleen naar het huis en bedrijf van de mensen die er wonen. (Lap?) Dit had je moeten zien, opeens komen de automobilisten een bord tegen met ‘Verboden toegang - Eigen terrein’ en dan moeten ze allemaal keren. Ze moeten gewoon terug over die smalle weg maar wel eerst keren, de mensen van het huis kunnen de koffie uitzetten, want de visite gaat niet door. Iedereen moet zijn of haar auto in de andere richting zien te krijgen, dus ook de mensen die het eng vinden om op dat weggetje met een sloot te keren. Achteruit rijden is geen optie. En de auto’s blijven maar komen! Ik zie een meisje huilen omdat ze niet kan keren. Ik zit met Zappatoo, maar gelukkig is er een behulpzame mountainbiker die de peperdure Mini Cooper de andere kant opzet. Als ik bij onze auto kom, zie ik dat er nog steeds heel veel auto’s gewoon bij de rotonde rechts zijn gegaan en die staan nu allemaal keurig in een rijtje. Tientallen of misschien wel honderden… Heeft die man van de verkeersleiders gelijk? Zijn mensen echt kuddedieren?

Ik lever dit verhaaltje op dinsdag (16-4) in en vanmorgen stond het bord ‘Deze weg is gesloten op 10 april’ nog steeds bij de rotonde. Iedereen gaat gewoon rechts, er is ook niks te doen… Gewoon vergeten?

Jan van As

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant