Afbeelding
Getty Images/iStockphoto

Oss geeft met mantelwonen ruimte aan nabuurschap

Algemeen 1.000 keer gelezen

OSS - De gemeente Oss wil het mogelijk maken dat mensen met elkaar op één erf kunnen wonen, zonder dat er mantelzorg nodig is. Tot nu toe konden mensen alleen een mantelwoning op het erf plaatsen als daarvoor medische redenen zijn. De gemeenteraad moet het voorstel nog wel goedkeuren. 

Volgens de gemeente voorziet het met dit plan in een groeiende behoefte. “We krijgen regelmatig een verzoek om een mantelwoning te mogen plaatsen”, vertelt wethouder Sidney van den Bergh. “Niet omdat mensen intensieve zorg nodig hebben, maar veel meer omdat ze bij elkaar willen wonen om elkaar te helpen. Denk aan ouderen die bij hun kinderen gaan wonen en zo helpen met de kleinkinderen terwijl zij zelf geholpen worden bij klusjes die te zwaar zijn geworden.”

Sociale band
Steeds meer mensen willen graag zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. “Daarbij hoort ook dat mensen wat meer naar elkaar omkijken, een oogje in het zeil houden of simpelweg elkaar gezelschap houden om zo eenzaamheid te voorkomen”, vervolgt de wethouder. “Met mantelwonen kunnen we deze vorm van nabuurschap heel mooi ondersteunen en bouwen we echt aan gemeenschappen.”
Het hoeft bij mantelwonen in de gemeente Oss niet per se om een familieband te gaan. Ook geldt er geen minimum leeftijd; iets wat de regeling tamelijk uniek maakt in Nederland. Een voorwaarde die de gemeente Oss wel stelt, is dat er een bepaalde sociale band tussen de bewoners op het erf moet bestaan. Het is dus niet zo dat een woningzoekende via deze regeling een woning vindt.

Regels
Om duidelijk te maken waaraan een aanvraag voor een mantelwoning moet voldoen, heeft de gemeente Oss een aantal regels opgesteld. Zo mag de mantelwoning niet afgesplitst en als zelfstandige woning gebruikt worden. Daarnaast gaat het altijd om een tijdelijke voorziening. Verder zijn de regels waaraan de woning moet voldoen, gelijk aan die van een mantelzorgwoning. De gemeenteraad vergadert donderdag 2 maart over het voorstel.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant