Afbeelding

‘Draag bij aan een gezonder en gelukkiger gemeente Land van Cuijk’

Algemeen 932 keer gelezen

LAND VAN CUIJK - Een huis kopen, gezinsuitbreiding, een carrièreswitch…in het leven van een dertiger kan binnen één jaar veel veranderen. Om het brein van dertigers te ontrafelen, hebben Radboud Universiteit, Radboudumc en het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek de Healthy Brain Study opgezet. “Doe mee en draag niet alleen bij aan een gezondere en gelukkigere samenleving, maar krijg ook een mooie vergoeding van 500 euro.”

De 36-jarige Fanny is dit voorjaar gestart met de Healthy Brain Study. Op deze manier wil zij graag bijdragen aan de wetenschap om zo later haar eigen kinderen te kunnen helpen. “En daarnaast is een soort gezondheidscheck toch nooit verkeerd?!”, zegt Fanny.

De studie
Deelnemers doen mee aan drie meetmomenten in het jaar. Tussen deze meetmomenten zit zo’n vier maanden tijd. Er worden iedere keer analyses gemaakt van hun bloed, urine, ontlasting, haar en speeksel. Daarnaast meten deelnemers thuis hoeveel ze bijvoorbeeld bewegen en hoe ze slapen. Tijdens een testdag op het lab wordt onder andere een hersenfoto gemaakt en doen deelnemers een fietstest. Na afloop van de dag op de Radboud Campus vullen deelnemers vragenlijsten in over bijvoorbeeld voeding, levensgebeurtenissen of werk.
De MRI scan bleef Fanny het meeste bij. “Ik vond die best indrukwekkend, ook al had ik me erop voorbereid. Maar natuurlijk is het superinteressant dat zo’n apparaat gewoon in je hoofd kan kijken. Na afloop kreeg ik een print van de doorsnede van mijn hoofd. Dat is heel indrukwekkend om te zien en ook leuk dat je meteen ‘resultaat’ ziet van de scan.”

Resultaten
Met de resultaten kunnen wetenschappers nieuwe onderzoeken gaan doen om maatschappelijke vragen en kwesties op te lossen. Hoe beïnvloedt wat ik eet mijn besluit om een grote uitgave te doen? Hoe kan ik een aanstaande burn-out signaleren en voorkomen?

Vergoeding
Deelnemers krijgen uiteraard ook wat terug voor hun deelname. Naast drie hele leuke dagen op het lab ontvangen zij een hersenfoto, meer inzicht in hun leefstijl met MijnDertigersbrein en een vrijwilligersvergoeding van 500 euro bij het volledig afronden van de studie.

Deelnemers uit het Land van Cuijk
Ongeveer 700 dertigers doen al mee aan de studie. In totaal worden er 1000 deelnemers gezocht uit de regio Arnhem-Nijmegen. “Het is belangrijk dat er ook deelnemers meedoen uit de kleinere dorpen en stadjes rondom Arnhem-Nijmegen. Wil je net als Fanny een unieke foto van je hersenen en bijdragen aan een gelukkigere en gezondere toekomst voor jezelf en je naasten? Meld je nu aan via https://www.healthybrainstudy.nl/buurtcompetitie/land-van-cuijk.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant