Afbeelding

Kampioen - Column Freddy Klooté

Column 1.537 keer gelezen

Yes. Eindelijk is het weer zover. Na hard werken is het ons, het kleine landje bij de zee, gelukt om weer ergens Kampioen in te zijn. Weliswaar maar Europees, maar als we er flink wat werk insteken ligt het wereldkampioenschap voor het grijpen. Na de slechte resultaten op het gebied van rekenen en taal, aardrijkskunde en geschiedenis en nog wat vakken op de basisscholen, het gehele leerpakket op het voortgezet onderwijs en de totale overrompeling door buitenlandse studenten bij de universiteiten, de vreselijke blamage in de Europese Champions- en andere leagues op voetbalgebied, het onbegrijpelijk gesukkel om de verkiezingsuitslag om te zetten in een kabinet, omdat ze “de winnaar niet als minister-president willen”, het gehannes met de natuur, de uitschakeling van directies van organisaties die van hun hart geen moordkuil maakten, enz. enz. hebben we eindelijk een Kampioenschap behaald.

“Nederlanders zijn Europees zitkampioen”, kopte dagblad “Trouw”. De vlaggen uit, oranje in de straten? Landelijke vrije dag? Toespraak onze Majesteit?

Vergeet het maar. Lees wat Dirk Waterval van de redactie duurzaamheid&economie van “Trouw” schrijft: “Zitten is vrij dodelijk, blijkt uit cijfers die onderzoeksbureau TNO verzamelde, maar toch doen Nederlanders het massaal. Elk jaar opnieuw bijna 21.000 doden, en ook nog eens 1.2 miljard euro aan zorgkosten”. Nondeju, hebben we weer eens een bijzondere titel behaald, komt er een azijnpisser, die waarschijnlijk de hele dag heen en weer moet rennen om koffie voor de baas en zijn gasten te halen, ons feest ruw verstoren. TNO ben ik al eerder tegengekomen als de Hoeder van ons leven, maar nu hebben ze hun pijlen gericht op “het zitten”. Ze hebben een “whitepaper” de deur uitgedaan over zittend werk: stroomversneller voor de pandemie van leefstijlziekten”. Daarin worden de risico’s van zittend werk, maar ook van zittend leren op scholen belicht. “Werkenden zitten in Nederland gemiddeld 8.9 uur per werkdag. Tijdens werktijd 4.5 uur, 3.4 uur tijdens de vrije tijd en 1.0 uur tijdens woon-werkverkeer. Dat geeft meer kans op: hart- en vaatziekten, diabetes type II en long- en darmkanker. Ook in het onderwijs zitten de leerlingen te lang. 

Erik Lenselink, directeur van de Beweegalliantie: “Zittend les krijgen op school is de standaard. Dat kan ook anders. Laatst was ik op een basisschool waar kinderen uit groep 3 af en toe een minuut of vier bewogen tijdens de taal- of rekenles. Dan zagen ze bijvoorbeeld een plaatje van een kikker, en moesten ze kikkersprongen doen”. Jaja, die Beweegalliantie houdt van nieuwe onderwijsideeën. Maar is blijkbaar van alle markten thuis: “Zo kunnen werknemers er vaker voor kiezen om lopend te overleggen of te telefoneren. Uit studies blijkt dat dit nog effectiever is ook”. Dus er is ooit een studie gedaan naar lopend telefoneren en de effectiviteit daarvan.

Ja hoor. De maatschappij is in beweging. Niet met grote sprongen, maar met kikkersprongetjes. Dat zit er dik in.

Freddy Klooté

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant