Afbeelding

Oss beste jongerengemeente van Nederland

Nieuws 47 keer gelezen

\n

Jong Lokaal Bokaal

\n

OSS - De gemeente Oss is gekozen tot de beste jongerengemeente van Nederland. Als beloning voor het beleid op het gebied van jongerenparticipatie won ze maandag 22 november de Jong Lokaal Bokaal. Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van VWS reikte de prijs uit in Utrecht. Oss versloeg Rotterdam en Den Haag.

\n

“De inspraak van jongeren is erg belangrijk. Zij hebben het recht om hun mening te geven en betrokken te worden bij plannen die hun leefsituatie be


De jury juicht het toe dat de gemeente Oss zoveel ruimte geeft aan haar jongerenraad. Ook de aandacht voor het talent van jongeren op de Talentencampus kon de jury waarderen. De jury is van mening dat Oss een open en leergierige gemeente is als het gaat om jeugdbeleid. Wethouder Ermers: “Als gemeente zijn we trots op het uitgebreide karakter van ons jeugdbeleid. Er wordt met veel instellingen intensief samengewerkt. Samen streven we dezelfde doelen na en juist door samen op te trekken kunnen we meer bereiken.”

Jongerenraad
De jury loofde de gemeente Oss onder andere om haar jongerenraad, die al elf jaar actief is. In die periode heeft de raad veel bereikt, waaronder het verruimen van de openingstijden in de horeca en een goede busverbinding tussen het station en het ROC De Leijgraaf. Vanuit de jongerenraad zelf komen ook weer andere vormen van jeugdparticipatie voort, zoals het digitale panel Trekjebekopen, de ‘Kletskast’ en het jongerenmagazine.
Jongeren kunnen ook wanneer zij niet lid zijn van de Jongerenraad, zelf activiteiten organiseren. Daarvoor is subsidie beschikbaar uit het jongeren participatiebudget. De jeugd tot twaalf jaar wordt vertegenwoordigd door het Jeugdcollege. Zij zijn aanwezig tijdens onder meer dodenherdenking, opening straatspeeldag, opening kermis en allerlei sportieve gebeurtenissen.

Jong Lokaal Bokaal
Jong Lokaal Bokaal is een initiatief van NJR (Nationale Jeugdraad) en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De prijs stimuleert gemeenten om zich actief in te zetten voor jongerenparticipatie. De jury baseerde haar besluit op bezoeken die jongerenteams van de opleiding Pedagogiek van de Hogeschool Utrecht aan de genomineerde gemeenten brachten.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant