Afbeelding

Heemkundekring Schaijk-Reek viert 25-jarig bestaan

Nieuws 146 keer gelezen
SCHAIJK/REEK - De heemkundekring Schaijk-Reek bestaat komende maand 25 jaar. Om het bereiken van deze bijzondere mijlpaal te vieren, heeft de 207 leden tellende vereniging een uitgebreid jubileumprogramma samengesteld in het weekend van zaterdag 2 en zondag 3 oktober. Dan vindt tevens de presentatie plaats van het door Piet Manders samengestelde fotoboek ‘Hoe ‘t vruuger waar’, dat een fraai beeld schetst van Schaijk in de twintigste eeuw.

De heemkundekring Schaijk-Reek ziet in oktober 1985 het levenslicht. “Doel van de vereniging is het bewaren en conserveren van alles wat met onze eigen omgeving te maken heeft. Met de heemkundekring willen we aan het nageslacht laten zien hoe mensen vroeger leefden”, vertelt voorzitter Tiny van den Bogaart.
Volgens de preses is er in een kwart eeuw veel gebeurd op heemkundig gebied. “Op de eerste plaats hebben we een eigen home gerealiseerd in de vorm van De Komme. Hier vind je niet alleen honderden gebruiksvoorwerpen uit het verleden, maar er wordt ook gewerkt aan boeken en artikelen over Schaijk en Reek en onderzoek gedaan naar genealogie en stamboomonderzoek, dialecten en perceel- en straatnamen. Verder verzamelen en archieveren we foto’s en dia’s van vroeger en geven we voorlichting aan lagere scholen over de lokale geschiedenis. Een mooi voorbeeld daarvan is het onlangs aan de basisscholen aangeboden dialectproject ‘Um nie te vergeete’, waarin kinderen van nu kunnen terugkijken en -luisteren hoe hun grootouders communiceerden.” De Komme (foto), daterend uit 1863, fungeert sinds 1989 als het verenigingsgebouw van de heemkundekring Schaijk-Reek.

Jubileumweekend
Op 2 en 3 oktober houdt de heemkundekring een feestelijk jubileumweekend. “Het zaterdagprogramma is bestemd voor genodigden. Die middag vindt er onder meer een mis plaats met het Smitskoor in Reek en worden in De Komme 21 personen gehuldigd voor hun 25-jarig lidmaatschap”, zegt penningmeester Anny van den Bergh, zelf ook lid van het eerste uur.
Op zondag zijn alle belangstellenden van 14 tot 18 uur welkom in De Komme, waar onder andere een tentoonstelling is te zien van alle knipselkranten, mededelingenbladen en foto’s van activiteiten van de heemkundekring in de afgelopen 25 jaar. Daarnaast presenteren Ellen Geurts van Kessel en Piet Vos het dialectproject ‘Um nie te vergeete’, verzorgen Ton Cruijsen en Lambert van Breda diavoorstellingen over personen en gebouwen uit Schaijk en Reek en zijn er grote foto’s te zien van markante Schaijkenaren en Reekenaren. Verder is er ook een boekenmarkt van Piet Manders en Koos Vollenberg en verzorgen een siersmid en een schoenmaker doorlopend demonstraties.
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant