Afbeelding

Parochiebestuur vraagt mening parochianen over sluiting kerk Velp

Velp 1.046 keer gelezen

VELP - Het kerkbestuur van de parochie H. Elisabeth vraagt de parochianen, in het bijzonder die uit Velp, uiterlijk 15 oktober te reageren op het voornemen te stoppen met de eredienst in één van beide kerken in Velp. Op dit moment zijn er in Velp twee rooms-katholieken kerken in gebruik: de HH. Vincentius en Antonius van Paduakerk aan de Tolschestraat en de O.L.V. Onbevlekt Ontvangenkerk (van het voormalige kapucijnenklooster) aan de Basilius van Bruggelaan. Het bisdom van ‘s-Hertogenbosch en het kerkbestuur zijn van mening dat één kerk in Velp volstaat voor het vieren van liturgie. Eind oktober neemt het kerkbestuur een besluit, dat vervolgens aan de bisschop van Den Bosch wordt voorgelegd. Uiteindelijk is het Monseigneur De Korte die bepaalt of een kerk aan de Goddelijke Eredienst onttrokken wordt.

De Onze-Lieve-Vrouwekerk (Oud-Velp) en de HH. Vincentius en Antonius van Paduakerk liggen in hetzelfde dorp, vrij dicht bij elkaar. Beide kerken zijn te groot voor het huidige aantal kerkgangers. In beide kerken is het aantal vrijwilligers klein en op leeftijd, waarbij de situatie van de dorpskerk, vooral sinds de opheffing van het gemengd koor, er het slechtste aan toe is. De HH. Vincentius en Antonius van Paduakerk is het grootste qua aantal zitplaatsen. Bij vieringen met weinig bezoekers voelt deze kerk leger aan dan de intiemere kloosterkerk. Laatstgenoemde kerk heeft grote, regionale uitstraling om naar buiten te treden. Zowel het klooster, als de kerk en haar barokke interieur (dat bij de honderd mooiste van het land behoort), hebben grote cultuurhistorische waarde en bovenlokale uitstraling. Het complex biedt meer ruimte om, in samenwerking met de kapucijnen, pastorale en evangeliserende taken te verwezenlijken. Ook andere activiteiten kunnen er probleemloos georganiseerd worden. De huidige dorpskerk heeft hiertoe nauwelijks of geen mogelijkheden, dat is op de eerste plaats een Godshuis, dat makkelijker een andere bestemming lijkt te kunnen krijgen dan de kloosterkerk. Het sluiten van de kerk aan de Tolschestraat ligt daarom volgens het parochiebestuur eerder voor de hand. Ze vinden het belangrijk dat er met de kloosterkerk één plek van hoop en katholieke presentie aanwezig blijft.

Toekomst
Of de kerk sluit en zo ja, wanneer is niet bekend. Het kerkbestuur kiest voor een stap-voor- stapproces. In mei heeft een gespreksavond met belangstellenden plaatsgevonden, voorafgaand aan een onderhoud met vertegenwoordigers van de Velpse dorpsraad. Eind augustus is een informatieavond voor parochianen georganiseerd. Toen is het voorgenomen besluit tot sluiting van de kerk aan de Tolschestraat besproken en is iedereen uitgenodigd om hierop inhoudelijk te reageren door middel van een zienswijze. Begin september is deze oproep vanaf de kansel in de kerken van Velp en Grave onderstreept. Het is namelijk van het grootste belang dat betrokkenen in dit vroege stadium hun mening geven. Mocht het kerkbestuur besluiten tot sluiting aan de kerk en het verzoek tot aan de eredienst onttrekken van dit godshuis, is de kans groot dat dit op korte termijn een feit wordt. Het is dus geenszins zo dat een kerk pas sluit als er een nieuwe bestemming is gebonden. Ook voor dat - tweede - proces geldt zorgvuldigheid en de betrokkenheid van de gemeenschap van Velp.

Reageren
Het kerkbestuur vraagt parochianen hierop vóór 15 oktober een zienswijze in te dienen via bestuur@st-elisabethparochie.nl zodat er een goed afgewogen besluit genomen kan worden. Wat daar ook uitkomt, er zal in Velp één kerk zijn waar nog vieringen, zoals HH. Missen, plaatsvinden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant