Afbeelding

‘Ik ben verrast door de kwaliteit’

Reek 1.435 keer gelezen

REEK - De 46-jarige Jordy van Boxtel uit Uden is een echte voetbalfanaat. Met zijn eigen voetbalschool JVB Voetbal verzorgt hij trainingen voor jeugdspelers. Sinds dit seizoen is hij ook de hoofdtrainer van Achilles Reek. Zijn doel: “Achilles moet een ploeg worden waar andere teams rekening mee houden. Geen ploeg waar ze ‘even’ drie punten komen halen”, stelt hij.

Jordy heeft een lange carrière achter de rug bij UDI’19. Vanaf zijn negentiende voetbalde hij zes jaar met het eerste elftal in de hoogste klasse van de amateurs. “Door stijfheid en koppigheid zakte ik in de jaren daarna terug naar het tweede en derde elftal”, blikt hij terug. “Ik was voor trainers geen makkelijke jongen om te begeleiden, maar ik ben ook niet het type persoon dat overstapt naar een andere club. Rond mijn vierendertigste ben ik gestopt als voetballer.”
UDI’19 vraagt Jordy of hij samen met een vriend het derde elftal wilde trainen. Het eerste seizoen worden ze meteen kampioen. “Dan ga je in jezelf geloven”, lacht hij. “Ik heb de trainersopleiding gevolgd bij de KNVB en vervolgens ben ik bij Prinses Irene gestart. Toen is het feest begonnen.”
Jordy’s volgende halte is VOW in Zijtaart. Die ploeg is net gedegradeerd naar de vijfde klasse. Hij krijgt de voetbalclub direct weer terug in de vierde klasse. Na twee jaar degradeert VOW weer, maar het lukt Jordy om binnen één seizoen weer te promoveren. “Ik werd daar echt opgenomen in de familie”, zegt hij. “Zo’n kleine dorpsclub heeft plus- en minpunten. Toch heb ik er zes jaar met veel plezier gewerkt. Het voelt voor mij nog onafgemaakt, maar de club wilde iets anders. Dat was in de zomer van 2021; middenin de coronatijd. Daarom was er weinig beschikbaar.”

Voetbalschool
In de tussentijd richt Jordy zijn eigen voetbalschool op: JVB Voetbal. “Bij een aantal clubs verzorg ik jeugdtrainingen en af en toe geef ik een clinic”, legt hij uit. “Het is heerlijk om het enthousiasme van die kleintjes te zien. Het gaat er vooral om dat ze samen lol hebben. Op dat moment het is het voetbal van onderschikt belang.”
In augustus vorig jaar krijgt Jordy de kans om op zaterdag bij SV TOP aan de slag te gaan. Nog hetzelfde jaar wordt hem duidelijk dat de partijen niet met elkaar doorgaan aan het einde van het seizoen. “Voor mij reden om weer te gaan rondkijken”, vertelt hij. “Eerder had ik al contact gehad met Achilles Reek, maar dat was niet het goede moment. Nu kreeg ik van meerdere mensen het advies om daar toch eens te gaan praten. Ook vanuit de club zelf kreeg ik een app’je met de vraag of ik geïnteresseerd zou zijn. Daarom ben ik op gesprek gegaan. Er waren meerdere kandidaten, maar mij werd verteld dat ik de voorkeur genoot. Dat geeft een goed gevoel. Ook omdat ik meteen een klik had met de mensen bij de club. Daarom zijn we met elkaar in zee gegaan.”

Charme van dorpsclub
Jordy voelt zich direct op zijn gemak bij Achilles Reek. “De warmte van zo’n dorpsclub spreekt me heel erg aan”, verklaart hij. “Ik voelde me direct onderdeel van het team. Aan de bar sta ik er gewoon tussen en drinken we met z’n allen een biertje. Het is een fijne groep mensen. De lijntjes zijn kort. Dat gaat hier heel leuk. Het heeft zeker z’n charmes.”
Jordy is niet alleen te spreken over de gezelligheid binnen de club, maar ook is hij erg blij met de voetbaltechnische kwaliteiten van de spelers. “Ik ben aangenaam verrast”, zegt hij daarover. “Ik dacht twaalf, misschien dertien, spelers tot mijn beschikking te hebben, maar we zitten met zeventien spelers een stuk ruimer in ons jasje. Daardoor is mijn toch al goede gevoel alleen maar beter geworden. In eerste instantie was ik bang dat we een pittig seizoen tegemoet zouden gaan. Inmiddels ben ik een stuk positiever gestemd. Ik hoop als hoofdtrainer er voetbaltechnisch nog net een paar procent extra uit te halen. Kleine details kunnen grote invloed hebben. Ik kan zien of ze de avond van tevoren op stap zijn geweest.”

Aanvallend voetbal
In de voorbereiding heeft Achilles Reek zes wedstrijden gespeeld onder leiding van Jordy. Geen enkel duel werd verloren en de ploeg ging met drie mooie zeges glansrijk door in de beker. “Nu is iedereen euforisch, maar dat kan zomaar anders zijn”, weet de ervaren trainer. “Daar moet je reëel in zijn. Achilles is geen ploeg die met acht of negen spelers achter de bal gaat loeren op de counter. Zo willen we niet spelen. Met z’n allen samen hebben we gekozen voor aanvallend voetbal. Mocht het misgaan dan is het mijn taak om het systeem aan te passen. Soms loop je tegen een zeperd aan. Dat kan gebeuren. Ik ben dan heel kritisch op mezelf: wat kan ik volgende keer beter doen? Het is mijn verantwoordelijkheid om het team aan te sturen. Achilles moet een ploeg worden waar andere teams rekening mee houden. Geen ploeg waar ze ‘even’ drie punten komen halen.”

Competitie
De regio waarin Achilles speelt is nieuw voor Jordy. Mede daarom vindt hij het lastig te voorspellen hoe de Reekse voetbalclub dit jaar gaat presteren in de vierde klasse H. “Als iedereen fit is dan kunnen we meedoen in de subtop om de plekken vier tot en met zeven”, denkt hij, “maar mis je enkele sleutelspelers dan eindig je zomaar een paar plekken lager. Het zou mooi zijn als we een keer kunnen mee strijden om een periodetitel. Als we die halen dan is het seizoen helemaal geslaagd. Maar zoals ik al zei: het is lastig in te schatten. Ik ken de club nog niet zo goed, ik ken de competitie niet, ik ken de tegenstanders niet.”
Achilles Reek start de competitie zondag 25 september met een thuiswedstrijd tegen Juliana Mill. De aftrap is om 14.30 uur op het sportpark aan de Mgr. Suijsstraat.

Selectie Achilles Reek
Aaron van Bakel
Roy de Haas
Niek van Heck
Luuk Janssen
Willem van Kreij
Bas Linders
Rob Linders
Romano Oomen
Remco Peters
Nick van Schaick
Jori Sengers
Rik van Sonsbeek
Mathijs van der Steen
Stijn Timmers
Tim Verstegen
Tom Verstegen
Arno Vissers
Bart Vissers
Roy Vloet
Rob van der Wijst
Tinus van der Wijst

Hoofdtrainer
Jordy van Boxtel

Assistent
Ferry Zegers

Uit de krant

Uit de krant