Afbeelding

Filmcafé Grave heeft subsidie Land van Cuijk nodig voor gebruik filmzaal De Bons

Nieuws 34 keer gelezen

GRAVE - In 2015 is de thuisbasis van het Filmcafé Grave, het Palazzo Theater, afgebrand. Sinds die tijd is het bestuur onder leiding van voorzitter Maarten Slooves op zoek naar een geschikte locatie om een herstart te maken. Verschillende organisaties hebben met het filmcafé meegedacht, maar de hoge eisen van het bestuur waren steeds de reden van afzegging. Het filmcafé bracht goede filmhuisfilms, had een goede pers en had met het Palazzotheater in de binnenstad van Grave een perfecte locatie.

Het idee van een filmhuis kwam van de Adviesgroep Kunst en cultuur van de gemeente Grave. Er kwam subsidie, zowel van de gemeente Grave als van het Nederlands Fonds voor de film. Maarten Slooves: ‘Ik word echt wekelijks aangesproken over het filmcafé. Het was een initiatief dat gewaardeerd werd in Grave. We draaiden ook goed. We hebben meerdere opties gehad om ergens te kunnen beginnen, maar dat ging steeds niet door. Nu hebben we een nieuwe locatie op het oog maar eigenlijk wil ik er nog niet over uitweiden. We hebben vaker gemeld dat we zouden kunnen beginnen en dan moest ik steeds met de boodschap komen dat het toch niet doorging. We hebben een flink bedrag nodig om te kunnen herstarten. Vandaag heb ik contact gehad met de gemeente en hoor ik of we een exploitatiebegroting kunnen indienen.’

De locatie die nu beschikbaar is, is de filmzaal van de Generaal de Bons Kazerne. De Generaal de Bons, net buiten de bebouwde kom van Grave, wordt door eigenaar en ontwikkelaar BOEi omgetoverd tot een locatie met allerlei nieuwe functies. Er werken in het noordelijke gedeelte van het terrein al zzp’ers en mkb-bedrijven uit de sectoren zorg, welzijn en cultuur. Samen met Woningstichting Mooiland worden 28 studio’s voor de verhuur gerealiseerd. Het filmcafé heeft de mogelijkheid om, in de oorspronkelijke en inmiddels gerestaureerde filmzaal van de oude kazerne, het filmcafé nieuw leven in te blazen. Maar gaat dat lukken? Het ligt niet aan BOEi, zij wil graag dat het filmcafé er komt. Eerder vertelde Sandra Labree, projectleider BOEi en betrokken bij de verhuur van de filmzaal, dat als het aan haar lag het filmcafé snel zou kunnen beginnen: ‘Het initiatief moet nu komen van het bestuur van het filmcafé’.

Slooves: ‘We zitten met BOEi op een lijn. Het hele gebouw is goed te verwarmen en er zijn faciliteiten om filmbezoekers te ontvangen. Ons plan is tweemaal in de week ‘s avonds film te draaien en ook op zondagmiddag een filmmatinee te verzorgen. Wij willen er graag beginnen, al is het voor de centrumbewoners iets verder weg. We hebben nog een projector en een server. Het filmdoek en de geluidsinstallatie zijn bij de brand verwoest. De aanschaf van nieuw materiaal kunnen we niet zelf bekostigen. We hebben de gemeente nodig voor steun. De vraag om financiële steun moet nu voorgelegd worden aan de gemeente Land van Cuijk, is het antwoord van de gemeente Grave. Het gaat om een flink bedrag voor het filmdoek en de geluidsinstallatie, weliswaar eenmalig, maar toch.’

Slooves gaat het exploitatieplan snel indienen bij de gemeente Land van Cuijk. Was het bestuur eerder over het filmcafé in de Bons begonnen, dan had Grave het misschien nog kunnen afwikkelen. Wethouder Lemmen was voorstander volgens Slooves. ‘Er is wel gepraat, alleen de offerte voor de materialen kwam vrijdag pas binnen. Het is nu wachten op een nieuw college met daarin een wethouder die ons plan voor filmcultuur in Grave steunt. We blijven er vertrouwen in houden, al zal het nu wel langer duren dan we hoopten’, zegt Slooves.

Uit de krant

Uit de krant