Afbeelding

Ton van der Biezen Kanjer van de Graaf

Grave 1.270 keer gelezen

Door Freddy Klooté

GRAVE - “Het waren weer fantastische Pronkzittingen afgelopen weekend. Geweldige sfeer en schitterende acts. Een enthousiast feest in de grote tent op de Loswal. Een avond vol carnavalssfeer zoals die hoort te zijn. Met veel plezier en samen meezingen bij alweer een Graafs lied. Het bleef nog lang gezellig in Pothuusburg”, meldt een superenthousiaste voorzitter van Pothuusburg, Menno ter Horst, aan Arena. “Ook de bekendmaking van de Kanjer van de Graaf van dit jaar, Ton van der Biezen, viel zeer in de smaak. Ton, bij iedereen bekend, nam met veel genoegen en ook wel trots deze onderscheiding in ontvangst uit handen van Prins Tita VLII”. (foto: Esmée ter Horst)

“Nee, ik ben niet in Grave geboren maar wel in Brabant, haha”, lacht de al enkele jaren met pensioen zijnde oud-politiefunctionaris Ton van der Biezen. “Ik ben geboren in Nuland, als oudste zoon in een gezin waar later nog twee jongens en een meisje werden geboren. Ik kom uit een ondernemersgezin. We hadden thuis een kroeg en later ook nog een bedrijf in speelautomaten voor de horeca. Mijn vader stierf heel jong, amper 49. Moeder werkte thuis actief mee met alle activiteiten van ons bedrijf. Natuurlijk bleef ze ook het huishouden doen. Ze is 80 jaar geworden. Na de kleuter- en lagere school ging ik naar de Mulo in Heesch. Vervolgens werd ik aangenomen op de opleidingsschool Rijkspolitie in Horn & Baexem. Eigenlijk had ik best het bedrijf van mijn ouders willen overnemen, maar mijn moeder raadde mij dat met klem af. “Dan moet je dag en nacht werken”, was haar goede raad. “Dus werd het de politieopleiding. Maar bleef in Nuland toch actief. Bij de jeugdsoos, op 17-jarige leeftijd, werd ik voor het eerst voorzitter: van tienerclub ’t Kelderke.”

Politie
Ton van der Biezen heeft een heel bijzondere weg afgelegd op de hobbelige paden van de politie. Te lang om alles te beschrijven. Maar uit zijn verhalen blijkt zijn ondernemende geest en gedrevenheid om, als hij iets deed, dat ook zo goed mogelijk te doen. “Ik begon in Waspik, waar ik zeven jaar bleef. Al die jaren was ik in de kost bij gastgezinnen. Omdat er in Waspik niet veel te doen was heb ik er een fotoclub opgericht en verder aan mijn opleiding gewerkt. Toen ik vertrok uit Waspik, richting Grave, was ik opperwachtmeester. Ik was 28. In Grave was ik vooral wijkagent, een aanspreekpunt van de gemeenschap. Ik werd ook verantwoordelijk voor handhaving, veiligheid en leefbaarheid en planning en organisatie. Bij dit laatste was ik betrokken bij het opzetten van overleg tussen scholen, gemeenten, maatschappelijk werk en politie”.

Bestuurder, adviseur en politieman in hart en nieren

Ton: “Er waren zo maar weinig mensen in de gemeente Grave die de probleemoplossende agent Ton van der Biezen niet kenden. Hij was ook nog betrokken bij de politievakbond en personeelsvereniging politie Oost-Brabant. Altijd in bestuursfuncties, altijd aan het regelen. “Ik was betrokken bij het project ‘vroegsignalering’, had regelmatig overleg met de gemeente en allerlei organisaties. Gaf voorlichting bij het Voortgezet Onderwijs, samen met een verslavingsinstituut over de gevaren van drugs. Zat in diverse raadscommissies, hielp bij het opzetten van wijk- en dorpsraden. Kortom: ik heb steeds geprobeerd om de olie in de samenleving te zijn”.Ton was bij heel veel maatschappelijke en culturele activiteiten in het stadje aan de Maas betrokken: “Ik zat in de Stichting Stad Grave-Poort van Brabant vanaf 1980 tot de opheffing. We organiseerden de Pinksterfeesten met voor elke leeftijd wel activiteiten. De Zeskamp kwam er bij, net als de wielerronde van de Elisabeth. Ik kwam vaak binnen als adviseur en zat in een mum van tijd in het bestuur van de PR Culturele dagen, doorkomst fietsvierdaagse en de festiviteiten van 750 Stad Grave. In 1980 werd ik lid van Pothuusburg”.

Pothuusburg
“Ook hier kwam ik als adviseur binnen en zat snel in de optochtcommissie. Jaren als secretaris en toen voorzitter Jan Derksen stopte ben ik hem opgevolgd. De optocht trok toen duizenden bezoekers uit de hele streek. We hebben allerlei soorten overleg gehad met de gemeente en met de zusterverenigingen uit de gemeente. Ik ben ook nog een paar jaar penningmeester geweest en heb met enkele anderen diverse aanpassingen uitgevoerd. Toen de ‘oude garde’ langzaam afscheid nam, heb ik het bestuur en de optochtcommissie nog even van op afstand begeleid en in 2023 definitief afscheid genomen van de bestuurstaken van Pothuusburg. Na 43 jaar keek ik met voldoening terug op een mooie tijd bij een levendige vereniging”.

Ton kan nog uren doorgaan over zijn loopbaan bij de politie, over zijn manier van met mensen omgaan, maar hij heeft nog andere zaken te doen. “Ja, ik kan het blijkbaar niet laten. Ik ben penningmeester van de kinderboerderij in Velp en lid van het smartlappenkoor Los Zand in Velp”.

En weg is hij, een aimabel mens. Een echte Kanjer van de Graaf.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant